- Spark hunden hardt i magen

I 2001 måtte 4000 nordmenn til lege etter å ha blitt bitt av hunder her i landet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Ta fart og spark bikkja så hardt du kan i magen, hvis det er liv om å gjøre, sier politibetjent Kai Iversen i Hundepatruljen til Aftenposten i dag.

I 2001 måtte 4000 nordmenn til lege etter å ha blitt bitt av hunder her i landet. Nå forteller politiets hundeeksperter hva du skal gjøre dersom du blir utsatt for en hund som angriper.

- Det er viktig å ikke virke dominant overfor en hund en ikke kjenner. Ikke stirr den i øynene, og ikke klapp hunden på hodet med hånden ovenfra. La den få tid til å bli kjent med deg først, råder Iversen.

Debatt etter nytt hundedrap

Debatten om kamphunder og hundehold har blusset opp igjen opp etter et hundeslagsmål med dødelig utgang tirsdag. Da den eldre kvinnen kom ut av butikken på Majorstua i Oslo, fant hun puddelen sin i en blodpøl på fortauet. Bitt ihjel av en kamphund, av rasen amerikansk staffordshire terrier (amstaff). En rase som vil bli forbudt fra nyttår av, når den nye hundeloven trer i kraft.

Hvordan unngå angrep

Du kan unngå farlige situasjoner hvis du kjenner hundens kroppsspråk.

Ifølge Geir Marring ved Oslo Hundeskole, biter 70 prosent av hundene som har bitt en gang, igjen. På nettstedet Hundebitt, kommer han med råd om hva du bør gjøre hvis hunden angriper eller viser tegn til å angripe. Han mener det beste du kan gjøre er å vende blikket bort, og gå rolig unna. Løper du, vekkes jaktinstinktet.

 • Demp egne signaler, vend blikket vekk fra hunden. Ikke vift med armene.
 • Pass på at hunden har fluktmulighter, og ikke føler seg presset opp i et hjørne.
 • Ikke snakk til den.

  Har hunden først angrepet, er det verre. Kjemper du imot, vil hunden gjøre alt for å vinne. Ifølge Marring kan det hjelpe å gå ned i stemmeleie. Noe som kan være vanskelig å gjennomføre i en situasjon man føler frykt. Prøv å få tak på innsiden av hundens lår, der huden er tynn.

  Ser du noen bli angrepet, er det beste å ta tak i bakbena til hunden, vri den rundt og dra den unna.

  Andre forebyggende tiltak


 • Ikke la småbarn leke alene med hunden.
 • Ikke stirr en ukjent hund i øynene.
 • Ikke klapp hunder du ikke kjenner, spesielt ikke hvis de er bundet.
<B>TRØST:</B> Kamphunden Odin får trøst av sin eier etter at hunden drepte en puddel. Eieren fortalte at hunden aldri tidligere hadde vært aggressiv.
<B>DREPT:</B> Denne puddelen ble drept av en aggressiv amstaff tidligere denne uka.