Kommuneleger ut mot regjeringen

- Spark mot kommunene

Et stort antall kommuneleger er kritiske til regjeringens nye pålegg til kommunene. - En klargjøring mange har etterlyst, svarer helse- og omsorgsministeren.

KRITISERES: En rekke kommuneleger er kritiske til regjeringens pålegg til kommunene i hvordan booster-vaksineringen skal gjennomføres. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet
KRITISERES: En rekke kommuneleger er kritiske til regjeringens pålegg til kommunene i hvordan booster-vaksineringen skal gjennomføres. Foto: Hans Arne Vedlog / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Vi opplever et skifte i ordlyden med den nye regjeringen, der vi hører at kommuner skal ditt og datt. Det oppleves som at de har lavere tillit enn den forrige regjeringen til at vi kan løse våre oppdrag på en god måte.

Det sier kommuneoverlege i Hjelmeland, Bjarte Sørensen, til Dagbladet.

I en kronikk publisert hos NRK går han, sammen med kommuneoverlege Cato Innerdal i Molde, hardt ut mot regjeringens vaksinekrav til kommunene.

I kronikken, som tilsluttes av ytterligere 70 kommuneleger, skriver de om det de opplever som «dårlig skjulte spark mot kommunene».

Må avbestille vaksinedoser

Blant tiltakene de reagerer på, er beslutningen om å doble vaksineringstakten, og de tilhørende kravene til hvordan det skal gjennomføres.

Fordi vaksineringen «ikke har gått fort nok», sender Folkehelseinstituttet nå ut oppfriskningsdoser til kommunene, framfor å vente på deres bestillinger.

Målet er å vaksinere alle over 65 år før jul, og alle over 45 år til påske.

Instituttets «tvangssending» av vaksinedoser har i hovedsak resultert i merarbeid, forteller kommunelegene, som nå ukentlig må avbestille vaksinedoser, fordi de ikke har nok godkjente armer å sette dem i.

- Vi hadde allerede planlagt for vaksinering inn mot jul, og visste hvor mye vi trengte. Når FHI sender mer enn vi trenger er risikoen at overskuddsdosene må kastes. Det kjennes uetisk i disse dager, med en slik overflod her, mens man i mange land ikke har tilgang på nødvendige vaksinedoser, sier Sørensen.

FHI: - Forstår frustrasjonen

Hjelmeland er blant kommunene som kom seinere i gang med massevaksineringen, som et resultat av omfordelingen av vaksinedoser til 24 østlandskommuner i våres.

Mange over 65 år måtte derfor vente til slutten av juni på sin første dose, mens de fleste mellom 45 og 65 fikk samme tilbud i juli og august.

Kommuneoverlegen mener regjeringen og FHI har skapt et inntrykk av at kommunene somler, mens de i realiteten må vente for å følge de fastsatte vaksineintervallene.

- Vi skal få gitt tilbud til de fleste over 65 før nyttår, men også blant yngre grupper er det skapt en oppfatning av at de skal få tredje dose før jul. Da er det vi som må gi den kjedelige beskjeden, sier han.

Intervallet mellom dose to og tre var opprinnelig satt til seks måneder. Det ble raskt nedjustert til fem måneder for personer over 65 år. Mandag, etter at Dagbladet snakket med Sørensen, ble det også nedjustert for personer ned til 45 år.

I en e-post til Dagbladet skriver avdelingsdirektør i FHI, Are Stuwitz Berg, at instituttet forstår kommunenes frustrasjon.

- Enkelte uttalelser fra FHI kan gi inntrykk av at vi ikke er fornøyd med kommunens innsats, men det motsatte er tilfellet, skriver han.

- Sett fra det nasjonale perspektivet framsto det likevel som en litt for forsiktig bestilling av vaksinedoser fra kommunene med tanke på alle de over 65 år som er tilgjengelige for vaksinasjon med en tredje dose. I tillegg er det stor forskjell i kommunene og ulike grunner til hvorfor de bestilte doser som de gjorde.

Berg forklarer at beslutningen om å sende ut ekstra boosterdoser, framfor å vente på kommunenes bestillinger, ble tatt for å unngå forsinkelser i oppskaleringen av vaksinasjonskapasiteten.

Assisterende direktør i Helsedirektoratet Espen Nakstad forteller om omikron-smitten på julebordet på Louise i Oslo. Vis mer

- Unødvendig

I tillegg til at vaksinasjonstakten skal opp, plikter kommunene nå å ha et vaksinasjonstilbud som ikke krever timebestilling. Det skal også være mulig å vaksinere seg utenfor vanlig kontortid.

Sørensen mener at de allerede har hatt et velfungerende system.

- Det fungerer mye bedre for alle med timebestilling, men hvis jeg ikke innfører dette, bryter jeg en lov. Det virker som om regjeringen ønsker å vise muskler og handlekraft, men det burde være unødvendig å forskriftsfeste noe som allerede fungerer.

Han berømmer den nye regjeringen for å i større grad invitere inn kommunene til informasjonsmøter i forkant av pressekonferansene.

Likevel mener han at samarbeidet settes på prøve av det han mener er detaljstyring fra regjeringen.

- Med den forrige regjeringen kunne vi også være uenige om politikk og fag, men da vi fikk et oppdrag, opplevde vi at de stolte på at vi hadde vilje og evne til å løse det på best mulig måte, sier kommuneoverlegen.

- Mange har etterlyst en tydeligere strategi

Helse- og omsorgsminister Ingvild Kjerkol (Ap) er forelagt Sørensens uttalelser.

I en e-post via departementets kommunikasjonsavdeling skriver hun at mange kommuner har etterlyst en tydeligere strategi for håndteringen av pandemien.

- Det har vi gitt dem, og i denne strategien har vi sagt at det viktigste er å få gitt befolkningen over 65 år en tredje dose før jul, skriver hun.

Hun understreker at hun mener kommunene har gjort «en kjempejobb» med coronavaksineringen, og at flere har hatt mange gode og kreative løsninger for å gjøre det enklere for folk å ta imot vaksiner.

Kjerkol svarer ikke direkte på hvorfor regjeringen da anser det som nødvendig å forskriftsfeste hvordan vaksineringen med tredje dose skal foregå.

- Jeg er opptatt av å ha tett dialog med kommunene, og har derfor hatt mange møter med dem. Jeg vet at veldig mange kommuner nå står i en krevende situasjon, og har oppfordret dem til å prioritere den tredje dosen til de eldste aller først. Jeg har oppfattet at dette er en klargjøring mange kommuner er enig i og syntes det var fint å få.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer