- Spark prestene

TROMSØ (Dagbladet): Jon Lilletun vegrer seg for å avskjedige opprørsprestene i nord. - Statsråden må følge fornuften, ikke hjertet. Derfor må han gi bråkmakerne sparken, mener teologiprofessor Jacob Jervell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

«Dommedag» er nær for Arne Thorsen og Olav Berg Lyngmo. I løpet av de nærmeste dagene blir prestenes skjebne beseglet av kirkeminister Jon Lilletun. I praksis foreligger to muligheter:

Lilletun kan kan reise avskjedssak mot de to, eller han kan tilby dem såkalt «alternativt tilsyn».

Overgrep mot samene

Statsråden har lovet en avgjørelse før 4. juli, og et eventuelt avskjedsvedtak må treffes i statsråd. I går var det statsråd - uten den ømfintlige kirkestriden på sakskartet. Neste statsråd finner ikke sted før 17. juli. Nettopp derfor tror stadig flere at Lilletun har landet på tilsynsalternativet. Det er en løsning Lyngmo tidligere har avvist.

Professor Jacob Jervell er imidlertid krystallklar i sitt råd til Lilletun:

- Når troen legges inn i et standpunkt, ser det ut som om all anstendighet blir borte. I Finnmark er det begått veldige overgrep mot et samisk lokalsamfunn. De bibeltro prestene misbruker en veldig sårbar del av landet. Det splittes og ødelegges, og en menighet drepes, tordner Jervell, som for tida er gjesteforeleser ved Universitetet i Tromsø.

KrF-rabalder

Jervell mener mange med rette nå spør seg hvor langt en prest kan gå før det ender med avskjedigelse fra Kirken.

- I Kautokeino blir folk i fullt alvor kalt «Satans tjenere» om de taler mot Lyngmo. Dette er uhyre primitivt, og det må bringes til opphør. Konsekvensene blir alvorlige dersom prestene får fortsette. Da kan en hvilken som helst prest unnsi seg biskopens tilsyn, sier Jervell.

De uregjerlige Finnmarks-prestene har brutt med biskop Ola Steinholt og i stedet innsatt Børre Knudsen som sitt åndelige overhode. Årsaken er blant annet Steinholts syn på homofilt samliv.

Blant KrFs kjernevelgere følges saken med argusøyne. Mange tror en avskjedigelse vil utløse sterke reaksjoner i kristenkretser.

- Jeg tror alt snakket om masseutmelding fra KrF er tomt prat og politisk skyggeboksing. De samme truslene ble framsatt før Gunnar Stålsett ble utnevnt til Oslo-biskop. Men etterpå har de blitt i partiet, tror Jervell.

- Nå er det på tide at KrF-folket viser omsorg overfor folket i Kautokeino og Gamvik.