- Spark toppledelsen!

I en ny arbeidsmiljøundersøkelse fremmer ansatte i Luftfartstilsynet krav om at toppledelsen fjernes!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

I dag møter luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad hos sine overordnede i Samferdselsdepartementet. Tema: Arbeidsmiljøet i hans snaut seks måneder gamle etat, Luftfartstilsynet. På møtet vil trolig resultatet av en undersøkelse blant de ansatte, gjort av konsulentfirmaet Agenda, legges fram.

Utrygghet

På et møte med de ansatte denne uka skal Agenda ha forklart at såpass mange foreslo å fjerne toppledelsen at forslaget måtte tas med som eget punkt i rapporten. Dette selv om undersøkelsen bestrebet seg på å være positiv; det vil si å fokusere på områder som kan forbedres.

Luftfartstilsynet nektet i går Dagbladet innsyn i Agenda-undersøkelsen. Dagbladet kjenner likevel til at arbeidsmiljøet i etaten er blitt oppsummert slik:

De ansatte føler seg utrygge på arbeidsplassen.

Mange ansatte gir arbeidsmiljøet dårlig karakter i etaten som har ansvaret for sikkerheten i landets sivile luftfart. På en poengskala fra én til ti, ligger avdelingene med flyfaglig personell mellom tre og fire. Enkelte har gitt karakteren null og vurderer å slutte.

Større takhøyde

I undersøkelsen bes toppledelsen særlig om å ta flyfaglig personell alvorlig, omtale dem positivt, lytte til og kommunisere med dem, begrunne upopulære avgjørelser, ha større takhøyde, og våge å gjøre om på gale beslutninger. De ber også om at det gjøres noe med underbemanningen av fagfolk.

De tillitsvalgte er forsiktig med å si noe om undersøkelsens innhold, men:

- Undersøkelsen bekrefter at arbeidsmiljøet i store deler av Luftfartstilsynet er dårlig. Håpet nå er å bli presentert tiltak som fører til det gode arbeidsmiljøet vi en gang hadde, sier tillitsvalgt i NITO, Frank Gulliksen.

- Funnene i undersøkelsen er alvorlig. Derfor er det uhyre viktig at vi greier å løse problemene, sier hovedverneombud Unni Vasaasen til Dagbladet.

Luftfartsdirektør Per-Arne Skogstad var ikke tilgjengelig for kommentar i går.