Sparker 30 000 politimenn

Udugelige irakere mister jobben før USA gir fra seg makta.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Opp til 30 000 irakiske politimenn vil få sparken før overgangsregjeringa tar over 30 juni. Det sier høytstående britiske militærkilder til avisa Guardian.

Mange polititjenestemenn har enten desertert til opprørene eller simpelthen latt være å møte opp på jobb under urolighetene i Falluja og byer sør i landet. 14 måneder etter at Bagdad falt og bare en uke før irakerne tar over makten 30. juni, er det en alvorlig mangel på trente polititjenestemenn, soldater og utstyr, sier kildene til avisa.

Det er ventet at voldshandlingene vil bli trappet ytterligere opp i den irakiske hovedstaden fram mot maktoverdragelsen. Mangelen på politifolk vanskeliggjør opprettelsen av 35 nye kontrollposter, som er planlagt i satt opp i Bagdad.

Trass i at USA har satt av 3,5 milliarder dollar til å bygge opp en ny sikkerhetsstyrke, er mye av treningen ennå ikke fullført.

Okkupasjonsmakten har 120.000 polititjenestemenn på lønningslisten. Men kun 89.000 av dem møter opp på jobb, og bare halvparten av dem igjen har fått opplæring, skriver Guardian.

De 30.000 polititjenestemennene som mister jobben vil motta mellom 1.000 og 2.000 dollar hver i sluttoppgjør.

- Hensikten er å gjøre dem i stand til å etablere en forretning og å brødfø familien, slik at de ikke slutter seg til opprørerne, sier de britiske militærkildene.

Den amerikanskledede okkupasjonsmakten har også lagt planer om å bygge opp en hær på 25.000 soldater, men de første 5.000 er fremdeles under opplæring. Den paramilitære styrken kalt Den irakiske nasjonalgarden, skal når den er ferdig bestå av 51.000 soldater. I dag tjenestegjør kun 35.000 i styrken.

Oberst James Mulvenna sier til avisa at byggingen av brakker til militærleiren der irakerne skal få opplæring er tre måneder forsinket. Årsaken er at de private selskapene som skal gjøre jobben til stadighet blir rammet av angrep fra de irakiske opprørerne.

De irakiske opprørerne gjennomfører også daglig angrep mot irakiske polititjenestemenn og soldater. For en uke siden ble 42 mennesker drept da en selvmordsbomber aksjonerte mot irakere som sto i kø for å søke jobb i den irakiske hæren.

(NTB)

<B>OMSTRIDT POLITISTYRKE: USA er ikke like fornøyd med alle irakerne som står på politiets lønningsliste.