- Sparker alle som sier sannheten

Norske eksperter rister på hodet av Donald Trumps siste sparking. De forventer at flere forsvinner ut dørene på samme måte i løpet av de neste to månedene.

NESTEMANN UT: Nok en ansatt har fått sparken av Donald Trump. Flere tviler på at Chris Krebs blir presidentens siste avskjedigelse før han selv forlater Det hvite hus. Foto: Mande Ngal / AFP / NTB
NESTEMANN UT: Nok en ansatt har fått sparken av Donald Trump. Flere tviler på at Chris Krebs blir presidentens siste avskjedigelse før han selv forlater Det hvite hus. Foto: Mande Ngal / AFP / NTB Vis mer
Publisert

Så skjedde det igjen. Donald Trump sendte en av sine ansatte ut døra. Årsaken får ekspertene til å riste på hodet nok en gang. Natt til onsdag norsk tid ble sikkerhetstopp Chris Krebs, sjefen for USAs cybersikkerhetsbyrå, sparket for å ha sagt at presidentvalget ble gjennomført uten juks.

Krebs har også vært aktiv på Twitter etter valget for å tilbakevise udokumenterte påstander om juks. Påstander blant annet Trump selv har dyrket nærmest daglig.

Fremdeles har presidenten drøyt to måneder igjen i Det hvite hus. Hva som vil skje i løpet av de kommende 63 dagene er det ingen som vet, men mange som frykter.

Business as usual

- Jeg forventer bare mer av det samme. Kanskje visepresident Pence eller Tucker Carlson i Fox News klarer å snakke Trump fra å handle på sine verste impulser. Ikke godt å si, for det er ingen normal beslutningsprosess i Det hvite hus, oppsummerer Hilmar Mjelde, USA-ekspert og forsker ved Norce forskningssenter.

Han mener Trumps oppførsel kan beskrives som langt utenfor det normale og det akseptable, og hevder Trump blåser i presidentenes forpliktelse til å handle i landets beste.

IKKE OVER: Donald Trumps advokat, Rudy Giuliani, sier i et intervju på Fox News at valget ikke er avgjort. Video: Fox News via AP Vis mer

- Nederlag er ikke en del av hans merkevare. Det er bedre for ham å si at valget ble stjålet enn å godta at han fikk sparken av folket, som er det som faktisk skjedde, slår Mjelde fast, og fortsetter:

- USA opplever nå det vi kaller demokratisk forvitring, eller autokratisering. Altså at sentrale politiske aktører ikke lenger respekterer viktige demokratiske normer. Når selve presidenten angriper kjernen i demokratiet, nemlig valgprosessen, er det et klassisk eksempel på demokratisk forvitring.

KRASS KRITIKK: Senator Chuck Schumer langet ut mot Donald Trumps oppførsel etter valgnederlaget. Video: AP Vis mer

- Sparker alle

Helt siden demokraten Joe Biden ble utropt som vinner av valget har Trump holdt fast ved at det har vært omfattende valgfusk og at han er den rettmessige vinneren.

Så seint som mandag denne uka gikk presidenten ut med følgende melding på Twitter:

- JEG VANT VALGET!

Trump har siden valgdagen 3. november hevdet at det er begått svindel og juks. Han har gått til en rekke søksmål i kampen om å selv bli utnevnt som president i fire nye år. Trump har tapt søksmål i flere viktige delstater. Bare fredag ble ni søksmål enten droppet eller avslått.

Svein Melby, seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS), er i likhet med Mjelde bekymret for hva som kan skje i ukene fram mot Bidens innsettelse. Han lar seg imidlertid ikke overraske over nattas hendelse.

- Trump sparker nå alle som enten sier sannheten, slik Krebs gjorde, eller som kompliserer hans ønske om å gjøre det vanskeligst mulig for Biden, slår Melby fast.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer