Sparker ansatte

Halden kommune dekker tapet i den kommunale pensjonskassa. Det koster dem 9 millioner i året i ti år. Pengene må hentes fra lønnsbudsjettet i kommunen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folk i Halden rister på hodet over forvaltningen av pensjonspengene. Gambling kaller de det seg imellom. Nå får tapene konsekvenser for alle innbyggerne. Politikerne har vedtatt at kommunen skal dekke tapet til pensjonskassa. For å få penger til det må kommunen si opp ansatte.

Kommunen må nemlig spare ni millioner kroner årlig i ti år. Det er renter og avdrag på lånet på 60 millioner kroner.

- Den eneste måten vi kan skaffe ni millioner kroner i året, er å redusere antall årsverk, sier rådmann Arne Sørensen i Halden.

- Tjenestevolumet i kommunen må lide, sier han.

Under budsjettforhandlingene i høst vil han finne ut hvor han kan kutte for å ramme færrest mulig. Alternativene er barnehager, barnevern, grunnskoler, eldreomsorg, avlastningshjem, hjemmesykepleie, bibliotek, helsestasjoner, musikkskole og svømmehall.

Trist

- Vi vil gjøre det vi kan for å skåne tjenestetilbudet. Saken er en tragedie for pensjonskassa og nå også for kommunen. Det er trist at det får slike radikale følger, sier Carsten Dybevig, ordfører i Halden og styremedlem i Halden kommunale pensjonskasse.

Likevel mener Dybevig det viktigste er at de ansatte får beholde pensjonene sine.

Tar ansvaret

- Vi hadde jo aldri trodd at det skulle ende slik. Det er gått så bra med pensjonskassen i mange år og aldri vært noe dramatikk. Det kom som et sjokk på oss, sier Geir Aarbu, styremedlem og ansatt i kommunens økonomiavdeling.

Han ble valgt inn i styret i februar 2000.

- Lærerikt ble det jo, men ikke morsomt, sier han bittert.

Som de ansattes representant i styret føler han seg feilinformert.

- Vi hadde gitt forvalteren 100 prosent tillit. Jeg trodde de fulgte lover og regler, sier han.

Styret fikk løpende informasjon av Atle Ulrichsen i Boston Asset Management, men Aarbu har i ettertid mistet tilliten til informasjonen som ble gitt.

- Vi visste at det gikk litt dårlig, men fikk hele tida beskjed om at det kom til å gå opp igjen. Vi hadde ikke forutsetninger for å tro noe annet, da hadde vi ikke trengt en forvalter, sier han.

Han mener det ville være dumt å trekke seg fra styret nå når alle har en negativ erfaring å bygge på.

- Ingen som sitter i dagens styre, vil gjøre dette igjen, sier han.

SJOKK: Tapet i pensjonskassa kom som et sjokk på oss. Vi hadde aldri trodd at det skulle gå så ille, sier Geir Aarbu, ansatterepresentant i styret. Nå vil han selge aksjene og starte på scratch.Foto: TORE SANDBERG