Sparker Egypts toppgeneral

Egypts president Mohamas Morsi sparket i går den mektige hær-sjefen Hussein Tantawi. Tantawi har vært Egypts faktiske leder siden president Hosni Mubarak ble avtatt i februar i fjor.

MAKTKAMP: Egypts president Mohamed Mursi (t.h) har i kveld sparket hærsjefen Hussein Tannawi, til venstre. Også General Sami Anan (ikke avbildet) fikk sparken i noe som kan være en dramatisk maktkamp med de militære.  EPA/MOHAMED SMAHA
MAKTKAMP: Egypts president Mohamed Mursi (t.h) har i kveld sparket hærsjefen Hussein Tannawi, til venstre. Også General Sami Anan (ikke avbildet) fikk sparken i noe som kan være en dramatisk maktkamp med de militære. EPA/MOHAMED SMAHA Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Sparkingen av Tantawi (76), kom fullstendig overraskende, og er trolig et uttrykk for en opptrapping av en maktkamp mellom generalene, og president Mursi, som ble innsatt i juni. Tanawi er nå beordret til en tilværelse som pensjonist.

Statskupp fra presidentstolen Mursi sa også at planene om å begrense presidentembedets makt, som generalene i Militærrådet bestemte rett før presidentinnsettelsen, er trukket tilbake. Militærrådet oppløste også det nyvalgte parlamentet i juni. Det var i går uklart om Mursi også vil innkalle parlamentet.På mange måter kan det se ut som om presidenten i går forsøkte å gjennomføre et statskupp mot de reelt styrende militære.General Mohamed el-Assar, som er medlem av militærrådet, sa imidlertid til Reuters i går at beslutningen var tatt ettern konsultasjoner med Tantawi selv og resten av militærrådet.Mursi er medlem av Det muslimske brorskapet, og forholdet mellom hæren og brorskapet har alltid vært anstrengt. Under Mubarak, som også er general, var brorskapet forbudt.- Feltmarskalk Hussein Tantawi har blitt overført til en pansjonisttilværelse fra idag, sa Mursis talsmann Yasser Ali på statlig TV i en uttalelse. Det var i går ingen som visste om Tantawi aksepterte å bli sparket.- Det vil nå bli stilt en rekke spørsmål om hva som har skjedd, sa Al Jazeeras Kairo-korrespondent Sherina Tadros i går til TV-stasjonen.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer