Sparker forsvarerne

Per Orderud krever full oppslutning om hans og Veronicas uskyld. I åpen rett i dag stilte han ultimatum til forsvarerne om å droppe den strategien som kunne frikjent ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Per Orderud kom sine forsvarere i forkjøpet. I åpen rett stilte han ultimatum til Cato Schiøtz og Harald Stabell om at de må droppe sin alternative strategi.

Han krevde en garanti for at forsvarerne dropper sin subsidiære prosedyre om at han kjente til drapsplanleggingen og våpenoverleveringen, ellers ville han gi Schiøtz og Stabell sparken. Etter en pause kom forsvarerne til at de ikke vil gi en slik garanti.
Førstelagmann Odd Jarl Pedersen grep i retten ordet og forklarte for Per Orderud at det er vanlig at forsvarere har en subsidiær prosedyre:
- Det er vanlig at forsvarere prosederer subsidiært, sa Pedersen.
Per Orderud avviste dette.
- Jeg opprettholder det jeg sa i sted. Da ber jeg om at forsvarerne mine fratrer.

Retten tok deretter pause for å behandle begjæringen.

Strategibytte

I helgen kom det fram at forsvarerne i sin prosedyre kan komme til å dytte ansvaret over på Veronica i sin prosedyre. De kan komme til å be juryen vurdere om Per Orderud kan være uskyldig selv om jurymedlemmene finner at både drapsplanleggingen og våpenbyttet har funnet sted. Med andre ord, åpne for at Veronica kan ha vært hjernen bak trippeldrapene.

I retten i dag krevde Per at forsvarerne dropper denne strategien, som i prinsippet kunne ført til Pers frifinnelse. Men det ville knytte Veronica enda nærmere til drapene.

Må fortsette

Paradoksalt nok har Per Orderud få valg i denne saken. Dersom han velger å sparke forsvarerne kan det faktisk føre til at de får enda friere tøyler i forhold til sin klient.

Det er nemlig liten grunn til å tro at førstelagmann Odd Jarl Pedersen vil godta en begjæring om utsettelse av saken, eller krav om forsvarerbytte. Schiøtz og Stabell vil sannsynligvis fortsette å forsvare Per på fritt grunnlag, og eventuelt mot hans vilje.

Dagbladet.no kommer med mer.

TRUER: Per vil at forsvarerne skal gjøre som han sier.