HJELPER: Advokat Morten Furuholmen bisto de to nordmennene under to rettsrunder i millitærretten i Kisangani i Kongo. Nå har han fått sparken som de dødsdømtes advokat. Foto: Heiko Junge / Scanpix
HJELPER: Advokat Morten Furuholmen bisto de to nordmennene under to rettsrunder i millitærretten i Kisangani i Kongo. Nå har han fått sparken som de dødsdømtes advokat. Foto: Heiko Junge / ScanpixVis mer

Sparker Furuholmen

Prioriterer hjelp til å sikre bok- og film-rettigheter.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

De to dødsdømte nordmennene som sitter fengslet i DR Kongo dropper advokaten som har fulgt dem i to fulle rettsrunder.

- Morten Furuholmen har gjort en grei jobb i tre og et halvt år. Men hans tjenester som forsvarsadvokat har ikke den siste tiden vært like relevante for oss, sier Joshua French til Dagbladet.

Feilslått
Etter flere runder i det kongolesiske rettssystemet sto nordmennene tilbake med en rekke dødsdommer for blant annet drap og spionasje. Den siste dommen ble rettskraftig i juni 2010, men dødsdommer blir formelt sett ikke effektuert i Kongo.

Siden da har prioritet nummer èn for de to dødsdømte vært å komme seg hjem til Norge. Alternativene har vært soningsoverføring, benådning eller en ren løslatelse. Men verken Furuholmen, diplomater eller internasjonale organisasjoner som støtter nordmennene har lykkes i sitt arbeid for å få til dette.

- Ingen straffesak
Nå mener de to dødsdømte at de trenger en annen type hjelp enn det Furuholmen kan bidra med.

- Vår juridiske posisjon gjør det mer hensiktsmessig med en forretningsadvokat enn en forsvarsadvokat. Dette er nå en diplomatisk sak mellom Norge og Kongo. Det er ikke lenger en straffesak, sier Joshua French til Dagbladet.

Søndag informerte han Furuholmen om skiftet.

- Ut fra at de ønsker seg spesialkompetanse på opphavsrett er det forståelig at de foretar et bytte. Men jeg håper at de ikke forregner seg i forhold til arbeidet som gjenstår for å få dem ut av Kongo, sier Morten Furuholmen.

I januar hadde han et møte med utenriksminister Espen Barth Eide om saken.

- Jeg har tillit til at Barth Eide nå jobber aktivt for å løse saken. Jeg ønsker Moland og French alt godt og håper virkelig at det blir en løsning, sier Furuholmen.  

Film
De to dødsdømtes nye advokat er Hans Marius Graasvold.

- Hans oppdrag blir å jobbe både opp mot UD, mediene og vår framtid i Norge, sier French.

- Dette er en praktisk vurdering. De har sittet der en stund og de har jo tidligere hatt behov for en strafferettsadvokat. De har nå andre behov. Det har jo vært nevnt både bøker og film. Da var det naturlig med et bytte, sier Graasvold til Dagbladet.

Fra før representerer han en rekke kunstnere og rettighetshavere i forhold til opphavsrett. Filmprodusent Asle Vatn, som også produserte suksessfilmen Hodejegerne, har søkt om statlig støtte til å lage et filmmanus om «Kongosaken» basert på boka til forfatter Morten Strøksnes.