Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparker general-sekretæren over til Økokrim

Styret i LHL hudfletter også sin egen styreleder.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  Generalsekretær gjennom 20 år i Landsforeningen for hjerte- og lungesyke, Finn Grønseth, har fått sparken av forbundsstyret for økonomiske disposisjoner, som styret nå ber Økokrim om å granske.

Også den sykepermitterte styrelederen Svein Erik Myrseth får krass kritikk for økonomiske disposisjoner. Han har allerede gitt beskjed om at han ikke tar gjenvalg.

- Finn Grønseth er meget kritisk til hele saksbehandlingen. Han mener den eksterne granskingsrapporten bygger på feil grunnlag, sier hans advokat Jan Fougner til Aftenposten.

LHL er en av landets største humanitære organisasjoner med 50.000 medlemmer og en omsetning på nær en milliard kroner i året.

Forbundsstyret har i natt lagt ut denne redegjørelsen på organisasjonens hjemmeside om den eksterne granskingen, som nå blir oversendt Økokrim.

Sparkingen av generalsekretæren, som også har vært statssekretær for Arbeiderpartiet i helse- og omsorgsdepartementet, ble vedtatt i går i forbindelse med at revisorselskapet PricewaterhouseCoopers la fram den eksterne granskingsrapporten.

- Graverende forhold

Også LHLs personalforening uttaler seg i krasse ordelag i en uttalelse i natt om organisasjonens ledelse.

 GLADERE DAGER:  Den avsatte generalsekretæren i Landsforeningen for hjertye- og lungesyke (LHL) sammen med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad under åpningen av en LHL-kampanje i mai i fjor. Grønseth har vært statssekretær i samme departement. Foto: Lise Åserud, Scanpix.
GLADERE DAGER: Den avsatte generalsekretæren i Landsforeningen for hjertye- og lungesyke (LHL) sammen med helse- og omsorgsminister Sylvia Brustad under åpningen av en LHL-kampanje i mai i fjor. Grønseth har vært statssekretær i samme departement. Foto: Lise Åserud, Scanpix. Vis mer

- Vi har blitt ført bak lyset av LHLs toppledelse. Granskingsrapporten viser graverende forhold og et omfattende misbruk av vår tillit, sier personalforeningens leder Frode Mo i en uttalelse.

Også de store frivillige organisasjonene Redningsselskapet og Kreftforeningen har vært gjennom omfattende selvransakelse for interne økonomiske  disposisjoner.

Rabalderet i LHL kom til overflaten i fjor høst da sju av mellomlederne la fram sin kritikk mot toppledelsen.

Brødre fikk lån

Revisorkritikken mot generalsekretær Finn Grønseth gjeklder blant annet hans tilknytning til selskapene Helse og kultur, LHL Helse og Støttespill. Selskapet Støttespill skal blant annet ha lånt ut ut penger til et seinere konkursrammet selskap i regi av Grønseths brødre. Dette selskapet drev en spillehall i Porsgrunn.

Den permitterte styrelederen Svein Erik Myrseth og hans kone  har ifølge granskinsgsrapporten hentet ut godtgjørelse som ikke var godkjent av styret, bare av generalsekretær Finn Grønseth.

Myrseth har også fått kritikk for utstrakt reisevirksomhet med representanter for legemiddelindustrien.

SYKMELDT: Styreleder Svein Erik Myrseth har varslet at han trekker seg når valgperioden er over. Her hilser han på kronprinsparet under en middag for frivillige organisasjoner i oktober i fjor.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media