Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Donald Trump

- Sparker i alle retninger

I dag annonserte USAs president at han avslutter landets samarbeid med Verdens helseorganisasjon. - Virker presset, sier ekspert.

BRYTER: - Vi bryter i dag vårt forhold med Verdens helseorganisasjon og retter ressursene andre steder. Det sier Donald Trump på en pressekonferanse fredag 29. mai. Vis mer

I dag annonserte USAs president Donald Trump at han avslutter USAs samarbeid med Verdens helseorganisasjon (WHO).

Avgjørelsen kommer samme dag som politimannen Derek Chauvin ble siktet for drapet på George Floyd etter tre dager med opptøyer i Minnesota.

Det kommer også dagen etter at Trump erklærte juridisk krig mot sosiale medier som Twitter.

I tillegg er landet fremdeles hardt rammet av coronapandemien.

- Butikk

Seniorforsker Hilmar Mjelde ved NORCE forskningssenter er ikke overrasket over fredagens utspill.

- Dette er Trumps gylne forretningsregel, som han har levd etter i 40 år. Om ikke motparten gir deg det du vil ha, så gå fra bordet. Trump trakk jo også USA ut av Iran- og Parisavtalen, sier han til Dagbladet.

Mjelde mener det også er typisk at Trump viser til alle pengene WHO koster.

- Utenrikspolitikk er butikk for Trump, og regnskapet er ikke i balanse. USA betaler og WHO leverer ikke varene, i Trumps øyne, sier han.

TRUMP: Under torsdagens pressekonferanse forlater USAs president podiet uten å svare på et eneste spørsmål, selv om pressen skriker etter han. VIDEO: AP Vis mer

- Vil presse WHO

Mjelde sier han tolker avgjørelsen som et forsøk på å bruke amerikansk makt til å presse WHO til reformer.

- Mange har etterspurt det, men uten å kreve at USA trekker seg ut. Kritikere vil si at dette er å helle babyen ut med badevannet, sier han.

Han mener også at dagens hendelse må ses i sammenheng med valget.

- Trump høster politisk kapital ved å gå løs på etablissementet, det internasjonale samfunnet og hva det nå måtte være. Dette vil være ekstremt populært blant kjernevelgerne hans, sier Mjelde, og fortsetter:

- Fra og med George W. Bush-administrasjonen har Republikanerne fnyst av internasjonale organisasjoner. Så Trump er langt fra alene. «Endelig!», vil mange partifeller mene.

Mjelde legger til at det ikke vil overraske ham om Trump melder USA inn igjen om WHO gjør noen reformer.

- En president Biden kommer uansett til å gjøre det, reformer eller ei.

- Presset

Minerva-kommentator og USA-ekspert Jan Arild Snoen sier Trump kan virke preget av de mange parallelle krisene som rammer landet.

- Det er mange ting som skjer samtidig. Det virker som han er mer presset, og derfor slår i mange retninger, sier han til Dagbladet.

Han er imidlertid ikke overrasket over de siste dagenes Trump-utspill.

- Han har vært i krig med Twitter, mediene og WHO lenge, så dette er bare en eskalering av det. Han trenger noen å skylde på når det gjelder coronahåndteringen. Det som setter det litt på spissen nå, er at det blir veldig mange baller, og Trump sparker dem i alle retninger.

Han er likevel ikke sikker på at den nåværende situasjonen vil skade Trump på sikt.

- Det er en usedvanlig stor stabilitet i oppslutningen rundt Trump, som har å gjøre med underliggende forhold i amerikansk politikk. Det er en sterk partipolitisk polarisering som gjør at relativt få velgere flytter på seg, sier han.

De fleste av Trumps velgere er lojale nærmest uansett hva han gjør, mener Snoen. Han viser til en uttalelse Trump kom med under valgkampen i 2016: at han «kunne stått midt på 5th Avenue og skutt noen uten å miste velgere.»

- Det er ikke helt sant - men ikke så langt unna heller, sier Snoen.

Lite påvirket av corona

Heller ikke coronakrisen ser ut til å bite på Trump, mener Snoen.

- Den får ikke noe vesentlig utslag i verken den ene eller den andre retningen. Det ser vi på meningsmålingene.

Selv om Trump ikke har hatt et samlet amerikansk folk i ryggen under coronakrisen, er oppslutningen hans heller ikke sterkt skadet, ifølge Snoen.

- De fleste har bestemt seg for hva de mener om denne mannen på forhånd.

Og mens det kan se ut som Trump er presset i dag, kan situasjonen brått se annerledes ut om kort tid, ifølge Snoen. Blant annet mener han pågripelsen av politimannen Derek Chauvin kan bidra til at situasjonen i Minneapolis roer seg.

Snoen sier bruddet med WHO fører seg inn i et mønster, og viser i likhet med Mjelde til Parisavtalen.

- Utspillet mot WHO er Trumps egen «timing», selv om det for så vidt er sluttpunktet i en lengre prosess.

- Verden venter

Snoen beskriver verdenssamfunnets holdning til Trumps USA som avventende.

- Det verden gjør nå, uten at noen vil si det eksplisitt, er at de venter. De ser an om dette blir en fire års unntakstilstand: om han taper valget og vi kommer «tilbake til normalen». Så driver man litt brannslukking underveis, i form av for eksempel ekstra støtte til WHO fra andre hold.

Dette er midlertidige løsninger, sier han.

- Man bruker plaster, og håper at det går over. Det er ikke så lenge til valget, så det er ikke en irrasjonell måte å håndtere det på. Men mange tenker på hva som skjer hvis han blir gjenvalgt. Fire år til med dette vil bety at andre aktører må ta ansvar - og at USAs på mer varig basis ikke kan regnes med som den som skal ha en ledende rolle.

Det har de heller ikke hatt under Trumps ledelse de siste tre og et halvt åra, mener han.

- Men fire år kan man mer eller mindre leve med. Det kan vi ikke hvis det blir mer permanent. Da må vi tenke nytt om hvordan vi skal håndtere det når USA trekker seg tilbake over havet i stor grad.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!