Bystyret i Oslo:

Sparker i gang «lokal rusreform»

Onsdag ble det klart at Oslo går inn for å gjennomføre store deler av reformen som ble stemt ned av Stortinget i 2021. - Men vi er ikke i mål før Stortinget har snudd, sa Høyre-politiker Hassan Nawaz fra talerstolen.

TJUVSTARTER: Oslo kommune er klare for å sparke i gang store deler av rusreformen som ble behandlet på Stortinget i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB
TJUVSTARTER: Oslo kommune er klare for å sparke i gang store deler av rusreformen som ble behandlet på Stortinget i fjor. Foto: Lise Åserud / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Straff hører ikke hjemme i framtidas ruspolitikk, sa Helse- og sosialpolitisk talsperson i Oslo Høyre, Hassan Nawaz under sin tale til Oslo bystyre onsdag.

Da ble det klart at et bredt flertall i bystyret støtter Høyre-forslaget om en lokal rusreform. Det skjer etter at Stortinget i fjor stemte ned Solberg-regjeringas foreslåtte avkriminaliserings-reform.

- I dag går Oslo ett skritt videre i arbeidet med en rettferdig, human og ansvarlig ruspolitikk. Tiden for å jage, straffe, og stigmatisere rusavhengige har for lengst gått ut på dato, fortsatte Nawaz fra talerstolen.

Forslaget innebærer at rusavhengige vil bli vist til rådgivende enheter som tilbyr forebygging og helsehjelp, framfor å bli møtt med bøter og straff.

Nawaz mener dagens vedtak kan markere starten på slutten av det han kaller en feilslått ruspolitikk over flere tiår.

- Men vi er ikke i mål før Stortinget har snudd, understreket han.

Dette er forslaget

Sammen med Høyre-partifellene Anne Haabeth Rygg og Eirik Lae Solberg foreslo Nawaz følgende punkter:

  • Bystyret ber byrådet gjennomfører et pilotprosjekt mellom kommunen og politiet i Oslo om alternative reaksjonsformer og lett tilgang til helsehjelp og rådgivning ved pågripelse for bruk eller besittelse av narkotika til eget bruk
  • Bystyret ber Byrådet holde helse- og sosialutvalget jevnlig orientert om arbeidet med pilotprosjektet
  • Bystyret ber byrådet søke nasjonale myndigheter om å få innføre en lokal rusreform i Oslo dersom kommunen og politiet ikke kommer fram til en enighet

Selv om forslaget fikk flertall i byrådet, stemte enkelte representanter mot. Ifølge Avisa Oslo rettet blant annet KrFs Karoline Grosås Nordbø kritikk mot forslaget.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer