- Prøveordning med kvittering ved personkontroller er et av tiltakene som skal testes ut for å øke publikums tillit, sier konstituert politimester Cecilie Lilaas-Skari.
Hun understreker at personkontroller er et viktig virkemiddel i politiets arbeid, men sier samtidig:
- Selv om de er nødvendige og lovlige, kan det oppleves urettmessig for noen av de som kontrolleres.
I ni måneder skal altså Oslo-politiet skrive ut en kvittering til alle som blir stoppet og kontrollert av politiet. Det skal sikre at politiet både registrerer og dokumenterer personkontroller etter gjeldende regler.
Målet med ordningen er å styrke befolkningens tillit til politiet. I en fersk Ipsos-måling kom det nemlig frem at tilliten til politiet har sunket.
I målingen falt politiet fra førsteplass til tredjeplass i kategorien «underliggende etater», mens de havnet på en tiende plass blant «offentlige virksomheter og etater».

Vil registrere og offentliggjøre politiets maktbruk
Må begrunne kontrollen
Ordningen er en del av et prøveprosjekt som har som mål å forebygge at personkontrollene oppleves som urettmessig eller diskriminerende, skriver politiet i en pressemelding.
Så langt det er mulig skal politiet begrunne hvorfor den de har stoppet og kontrollert noen innenfor et bestemt område i Oslo sentrum.
Det er opp til den enkelte om man ønsker å ta i mot kvittering om man får tilbud om dette. Kontrollen vil uansett bli registrert i politiets egne systemer.

Noen type møter med politiet kvalifiserer imidlertid ikke til rett på kvittering:
- Frivillige samtaler og andre publikumsmøter
- Forhåndsplanlagte trafikkontroller
- Kollektive tiltak etter politiloven (for eksempel bortvisning ved ansamlinger)
- Grensekontroll
- Hendelser der evakuering gjennomføres, for eksempel brann
Uenigheter
Spørsmålet om hvorvidt en kvitteringsordning faktisk er løsningen på tillitsproblemet til politiet har vært omstridt. Det er Stortinget som har bestemt at politiet i Oslo skal innføre en forsøksordningen.
Mens flere partier har vært positive, har blant andre Høyre og Fremskrittspartiet vært kritiske.
- Min og Frps bekymring er at politiet i praksis vil vegre seg for å gjøre nødvendige kontroller og avdekke færre av dem som faktisk går rundt med kniv, sa bystyrerepresentant for Frp Lars-Petter Solås til Dagsavisen i september.
Også Høyre-politikeren Sveinung Stensland har vært skeptisk. Overfor VG har han tidligere uttrykt at ordningen fremstår som et omfattende og lite treffsikkert tiltak, som vil føre til mer byråkrati og feil tidsbruk.

Få siste nytt!
Last ned APPEN her!