Sparker regjeringen etter gasstrid

Den ukrainske nasjonalforsamlingen har vedtatt å avsette regjeringen etter gasstriden med Russland. Det nekter imidlertid presidenten å gå med på.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er sterk misnøye med at landet fra i år må betale dobbelt så mye for russisk gass, og tirsdag stemte et flertall av representantene i nasjonalforsamlingen for et mistillitsforslaget mot regjeringen.

President Viktor Yushchenko mener på sin side at det strider mot grunnlovsreglene å avsette regjeringen på denne måten. Han mener regjeringen må sitte fram til valget i mars.

Mistillitsforslaget ble fremmet etter at det ble enighet mellom Russland og Ukraina etter en langvarig konflikt om prisen på russisk gass. Avtalen betyr at Ukraina må ut med neste dobbelt så mye som tidligere for de russiske gassleveransene.

1. januar stengte Russland av gassforsyningene til nabolandet, noe mange mener bunner i Russlands motstand mot Viktor Yushchenko. Han ble valgt til president i fjor etter at han hadde ledet den oransje revolusjonen i Ukraina, og Yushchenko ønsker at landet skal få et nærmere samarbeid med EU og NATO.

SPARKET REGJERINGEN: Statsminister Yuriy Yekhanurov fikk flertall i nasjonalforsamlingen.
I MOT: President Viktor Yushchenko mener avsettelsen bryter mot grunnloven.