Sparker regjeringen

Viktor Jusjtsjenko.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Les kommentar: «Maktens parti» i Ukraina

(Dagbladet.no): Det var før og etter jul i fjor den orange revolusjonen feide over Ukraina. Den endte med at president Viktor Jusjtsjenko vant over konkurrenten Victor Janukovitsj med 52 prosent av stemmene i valget i romjula.

Det var gatedemonstrasjoner som førte til at Høyesterett underkjente Jusjtsjenkos seier i det første valget i november samme år. Det ble slått fast at regimet hadde jukset i valget. Jusjtsjenko, som fikk et forvridd ansikt etter forgiftning, ble tatt i ed 23. januar i år.

Torsdag innkalte presidenten til pressekonferanse etter krisetilstander i den bare sju måneder gamle regjeringen. Han oppgir ifølge AP «mangel på lagånd» som grunnen til at han nå sparker regjeringen sin.

- Jeg visste at det ville komme motsetninger mellom disse menneskene. Jeg håpet at det ikke ville bli tid nok til intriger, det var mitt håp, sier Jusjtsjenko.

Han har vært under sterkt press de siste ukene. Fire tjenestemenn har sagt opp den siste tida med henvisning til at tilstandene har forverret seg under hans styre. Jusjtsjenko lovet å ordne opp i korrupsjonsproblemene i landet da han gikk til valg. Det er her mange nå mener han har sviktet.

Lederen for det nasjonale sikkerhetsrådet Petro Poroshenko leverte inn sin oppsigelse i går. For to uker siden ble han beskyldt for korrupsjon av andre tjenestemenn.

Visestatsminister Mykola Tomenko har også trukket seg. Han sier han slutter fordi Poroshenko handlet på vegne av en rik forretningsmann. 3. september trakk statssekretær Oleksandr Zinchenko seg, og oppfordret samtidig presidenten til å få slutt på korrupsjonen.

Ikke overraskende

Statsviter Ingrid Birkelund, som tidligere har kommentert den politiske situasjonen i Ukraina i Dagbladet, er ikke overrasket over det som har skjedd.

- Selv om Jusjtsjenko hadde hederlige hensikter med sin orange revolusjon, kjemper han i motbakke. Mye makt ble flyttet fra presidentstolen til parlamentet da hans forgjengere så hva som kunne komme. Derfor er Jusjtsjenko helt avhengig av en bred støtte i parlamentet for å få gjennomslag for sin politikk, sier Birkelund til Dagbladet.no.

- Men Jusjtsjenko har ikke et solid parti i ryggen, men en veldig løs koalisjon av et titalls partier - hvor flere av disse skiftet til den vinnende siden da de så hvor den orange revolusjonen bar hen. Og det er ikke et spesielt solid grunnlag for en handlekraftig regjering, sier hun.

<B>IKKE FORNØYD:</B> Ukrainas president sparket i dag regjeringen.