Sparker sikkerhetsrådgiver

USAs president Donald Trump har sparket sin nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton.

HAR FÅTT FYKEN: John Bolton, Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. Foto: NTB scanpix
HAR FÅTT FYKEN: John Bolton, Donald Trumps nasjonale sikkerhetsrådgiver. Foto: NTB scanpixVis mer

President Donald Trump skriver på Twitter at han i går informerte sin nasjonale sikkerhetsrådgiver John Bolton om at hans tjenester ikke lenger behøves i Det hvite hus.

- Jeg var sterkt uenig i mange av forslagene hans, som mange andre i administrasjonen også var, og derfor ba jeg John om hans oppsigelse, som ble gitt til meg i morges, skriver Trump rett før klokka 18 norsk tid.

Trump takker Bolton for innsatsen og informerer om at han vil peke ut en ny nasjonal sikkerhetsrådgiver neste uke.

Det gikk bare 12 minutter før Bolton selv gikk ut på Twitter, hvor han antyder at han ikke ble varslet om presidentens avgjørelse før Trump selv annonserte avgangen.

«Jeg tilbød meg å gå av i går kveld, og president Trump sa da: 'La oss snakke om dette i morgen'», skriver Bolton.

- Merkelig

USA-ekspert og seniorforsker ved Institutt for forsvarsstudier (IFS) ved Forsvarets høgskole (FHS), Svein Melby, er ikke spesielt overrasket over at Boltons og Trumps veier nå skilles.

- Dette var egentlig en merkelig utnevnelse, fordi Trump og Bolton er så vidt forskjellige politisk, sier Melby.

Han beskriver Bolton som en del av den amerikanske nykonservative bevegelsen, som har hatt villighet til å engasjere seg med makt for å fremme amerikanske interesser.

- Han er en ideologisk og offensivt tenkende utenrikspolitiker, og har i løpet av åra stått for en kraftfull linje som ikke har skydd å bruke militærmakt for å fremme for eksempel regimeendring, sier Melby.

Og der skilles han fra Trump, som hele tida har vært langt mindre villig til å diskutere - og å bruke - militærmakt som et verktøy, mener Melby.

- Det vil heller ikke overraske meg hvis Bolton, som tross alt er en langt mer tradisjonell republikaner, har funnet det vanskelig å være med på Trumps mange krumspring. Det vil heller ikke overraske meg hvis Trump er gått lei Bolton, som sikkert har framført sine syn med kraft. De er sannsynligvis kommet til et punkt hvor de ikke kan jobbe sammen, sier USA-eksperten.

Seniorforskeren beskriver videre Boltons avgang som del av en rød tråd.

- Trump fjerner de folkene som utfordrer ham, og ikke oppfattes 100 prosent lojale. Administrasjonen blir mer og mer et speilbilde av Trump.

- Krigshisser

John Bolton har i tiår vært en høylytt tilhenger av regimeendringer på Cuba, i Irak, Nord-Korea, Venezuela og Iran. Han har blitt kalt Trumps sabelrasler, og er i diplomatiet kjent som en «hauk» av rang, mens iranske myndigheter i klartekst har stemplet ham som en krigshisser.

Bolton har gjennom store deler av sin profesjonelle karriere, brukt sin posisjon til å ta til orde for amerikansk militær intervensjon i andre land. Det skal også ha vært det som til slutt felte ham.

Ifølge New York Times skal nemlig Trump de siste månedene ha klaget over at Bolton presset på for å føre USA inn i en ny krig.

Avisa skriver at spenningen mellom de to mennene skal ha forverret seg kraftig etter at Trump besluttet å avbryte et planlagt flyangrep mot Iran i juni.

Presidenten avblåste et angrep mot flere iranske mål i siste liten. Angrepet skulle være gjengjeldelse for Irans nedskyting av en ubemannet amerikansk drone dagen i forveien, men den amerikanske presidenten forklarte at han ombestemte seg da det gikk opp for ham at menneskeliv ville gå tapt.

Sammen med USAs utenriksminister Mike Pompeo, hadde Bolton rådet Trump til å gå til angrep mot Iran.

- Vil bekymre allierte

Det manglet ikke på advarsler da USAs president Donald Trump gjorde det klart at han ønsket seg Bolton som nasjonal sikkerhetsrådgiver for snart halvannet år siden.

- Det som plager mange av oss, er at denne utnevnelsen vil bekymre våre allierte og gjøre våre fiender redde, sa den pensjonerte generalen Barry McCaffrey til CBC News den gang.

Mange advarte regelrett om at Boltons tunge kunne klare overtale Trump til å gjøre militære utfall han ellers ikke ville ha gjort.

Siden har Bolton vært helt sentral i spørsmål om Iran og Nord-Korea - begge land hvor Donald Trump kommet med direkte og indirekte trusler om krig, dersom de ikke gjør som USAs president vil.

Bolton har vært sentral i flere diplomatiske stormer, som har sendt bølger verden rundt. Ofte har Iran vært målet for Boltons utspill.

VÅPENLOVER: I talen fra 2013 råder John Bolton til at Russland skal kopiere USAs våpenlover, for at folket bedre skal kunne beskytte mødre, barn og familier. Video: CNN Vis mer

«Arkitekten» bak Irak-krigen

Gjennom flere tiår har John Bolton, mannen som trekkes fram som en av de sentrale arkitektene bak Irak-krigen, promotert sitt eget ønske om at USA må gå til krig mot Iran.

Bolton steg til «maktas tinder» i mai 2001. Da ble han utnevnt til statssekretær for våpenkontroll og internasjonale sikkerhetssaker av George W. Bush, noe som i praksis vil si at han var den høyest rangerte diplomaten med fokus på masseødeleggelsesvåpen.

Den stillingen ble, som alle som kan historien om Irak-krigen vet, helt essensiell. For Bolton var helt sikker i sin sak:

- Vi er sikre på at Saddam Hussein har skjulte masseødeleggelsesvåpen, skrev han i en tale i 2002.

Slike våpen ble aldri funnet.

- Hans verste mareritt

De siste 15 månedene har Bolton hatt en sentral plass ved Trumps side, etter at den amerikanske presidenten ga «krigshauken» posisjonen som USAs nasjonale sikkerhetsrådgiver.

Der har Bolton vært en sentral rådgiver i alle spørsmål som dreier seg om Iran.

Selv om Trump gjentatte ganger skal ha uttrykt interesse for å opprette dialog med Iran, skal landets leder, ayatolla Khamenei ha nektet tvert å snakke med USA.

Det gleder Bolton, mener Iran-ekspert Karim Sadjadpour ved Carnegie Institute.

- Boltons verste mareritt er at Khamenei sender et brev til Trump hvor han skriver «la oss møtes for å snakke sammen». For Bolton vet at Trump ville kastet seg over en slik mulighet, sa Sadjadpour til The New Yorker i april.

Bolton er gjentatte ganger beskyldt for å misbruke eller å blåse opp etterretningsmateriale for å oppfordre til krig, sanksjoner eller amerikansk intervensjon i andre land.

Dagbladet kommer tilbake med mer.