- Sparker, slår og voldtar grisunger

Grov videoavsløring i USA. Hylles av norsk dyreverner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Med skjult kamera har den omstridte dyreverngruppen People for the Etichal Treatment (PETA) avslørt hvordan arbeidere på en gård i USA slår, sparker og mishandler griser og grisunger på det groveste, skriver nyhetsbyrået AP.

Videoen fra gården som ligger i Bayard i staten Iowa har satt sinnene i kok i USA etter at den kom fram. Gården er kjøttleverandør til Hormel foods som ligger i Minnesota. Det er de som står bak blant annet det populære produktet «Spam».

Ifølge PETA forteller en av arbeiderne på gården at han regelrett voldtar dyrene ved å stikke en jernstang i anus på grisene når de ikke vil flytte seg.

Dyreverngruppen ønsker å bruke videoen til å presse Hormel foods til å forbedre sine rutiner i forhold til at dyrene som ender i deres produkter blir håndtert på en human måte.

- Dette er fullstendig uakseptabelt, sier talskvinne Julie Henderson Craven, ifølge AP.

- Normen, ikke unntaket

PETA ønsker å bruke videoen som bevis slik at politiet kan arrestere til sammen åtte personer for dyremishandling.

- Mishandling på dyrene på slike gårder er normen og ikke unntaket. De som kjøper disse produktene støtter opp om det finansielt, hevder visepresident Bruce Friedrich i PETA.

- Sparker, slår og voldtar grisunger

Etter tips om at det foregikk mishandling på den aktuelle gården, bestemte to etterforskere i PETA å få seg jobb der. Med skjult kamera dokumenterte de mishandlingen fra begynnelsen av juli til begynnelsen av september i år.

- Skad dem! Det er ingen som jobber for PETA her. Du vet hvem det er? skal en av arbeiderne fortalt mannen som var undercover for nettopp PETA.

PETA-mannen som dokumenterte mishandling sier det var vanskelig å stå og være vitne til grusomhetene.

- Jeg var bare sjokkert. Hva skal man si til slikt? spør han.

- Skjer i Norge også

Veterinær og leder i den norske dyrevernorganisasjonen NOAH, Siri Martinsen, hyller PETAs avsløring.

- Dette er eneste måte å få dokumentert dette problemet på over lang tid, sier Martinsen til Dagbladet.no.

Hun er ikke overrasket over avsløringen, og mener lignende episoder foregår i Norge.

- Vi bør ikke være for selvgode i Norge og tro at dette ikke foregår her også. Vi vet at det er vanlig å slå og sparke dyr under transport, hevder hun.

Reagerer med sinne

Hun forklarer at dyr i situasjoner som i et slakteri gjør dem redde og at de oppfører seg ofte deretter.

- Det fører ofte til en aggressiv holdning hos mennesker som kan reagere med sinne og forakt ovenfor dyrene de har makt over. Da svarer arbeiderne ofte med slag, spark eller andre smertefulle angrep på dyrene, sier NOAH-lederen, som også etterlyser avsløringer i Norge.

- Norge er et lite land der de fleste kjenner til hverandre i bransjen. Vi har store vanskeligheter å komme oss inn undercover i slakterier her til lands, sier hun.

POPULÆR: Grisene som angivelig ble mishandlet ender blant annet som det populære amerikanske produktet SPAM.