Sparket: - Gud hjelpe oss

Mandag fikk USAs forsvarsminister Mark Esper sparken etter å ha gått under jorda. Nå kommer han med en kraftig advarsel om Donald Trump.

SIER STOPP: Klippet av at Trumps favorittkanal slutter å sende pressekonferansen er delt av flere i sosiale medier. Video: AP/FOX NEWS VIA TWITTER Vis mer
Publisert

Mark Esper har fungert som Donald Trumps forsvarsminister siden juni 2019, men fikk mandag sparken.

Det skjer ei knapp uke etter presidentvalget og bare drøye to måneder før Trump erstattes som president.

Forholdet mellom Esper og Trump har nemlig vært helt på bristepunktet siden i sommer.

Gikk under jorda

Esper (56) har vært forsvarsminister siden juni 2019. Før det hadde populære Jim «Mad Dog» Mattis fylt rollen, men han gikk av i protest mot Trumps Syria-politikk.

I KONFLIKT: Forholdet mellom Donald Trump og Mark Esper begynte virkelig å skli ut de siste månedene. Nå har Trump sparket forsvarsministeren. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB
I KONFLIKT: Forholdet mellom Donald Trump og Mark Esper begynte virkelig å skli ut de siste månedene. Nå har Trump sparket forsvarsministeren. Foto: REUTERS/Jonathan Ernst/NTB Vis mer

Heller ikke nå går den avgående forsvarsministeren stille i dørene. I et intervju gitt bransjebladet Military Times, gitt allerede dagen etter valget, kommer Esper med en kraftig advarsel.

I intervjuet framkommer det at Esper nærmest har gått under jorda de siste ukene, og at han sist holdt en pressekonferanse i USAs forsvarsdepartement i juli.

«Yesper»

Selv om han internt skal ha blitt kalt «Yesper» - som i «ja-mann», nekter han for å ha vært en minister som bare adlød Trumps ordre.

- Nå sitter jeg og tenker: «Hm, det var 18 ministere. Hvem har gitt mer motstand enn andre?». Kan du finne en annen minister som har gitt like mye motstand? Har du sett med stå på en scene og si: «Under det eksepsjonelle lederskapet til blah-blah-blah, har vi blah-blah-blah, sier han.

Under opptøyene i USA i sommer, sto Esper imot presset fra Det hvite hus om å utplassere føderale soldater i USAs gater.

- Gud hjelpe oss

Esper uttalte offentlig at det ikke burde skje. Han har også stukket kjepper i hjulene for en rask tilbaketrekking av amerikanske styrker fra Afghanistan og i praksis forbudt bruk av sørstatsflagg i militæret.

I intervjuet forteller han at han ikke angrer på måten han håndterte presidenten på.

IKKE FORNØYDE: På et hagesenter i Pennsylvania holder advokatene til Donald Trump pressekonferanse lørdag. Video: AP Vis mer

- Til slutt må man velge sine kamper. Man kan krangle om alt, og jeg kunne lage store krangler og leve med det. Men hvem kommer til å komme etter meg? Det kommer til å være en ordentlig «ja-mann». Og da, Gud hjelpe oss, sier Esper.

- Forstyrrende

Esper en den fjerde forsvarsministeren Trump kvitter seg med på fire år.

NEKTET STYRKER: Esper ville ikke sette inn føderale styrker under sommerens opptøyer i amerikanske byer. Her nasjonalgarden, under ledelse av delstaten, sammen med lokalt politi i Philadelphia. Foto: AP Photo/Matt Rourke/NTB
NEKTET STYRKER: Esper ville ikke sette inn føderale styrker under sommerens opptøyer i amerikanske byer. Her nasjonalgarden, under ledelse av delstaten, sammen med lokalt politi i Philadelphia. Foto: AP Photo/Matt Rourke/NTB Vis mer

- Den plutselige sparkingen av Esper er forstyrrende bevis for at president Trump har tenkt å bruke sine siste dager i embetet på å skape kaos i vårt amerikanske demokrati og i hele verden, sier speaker Nancy Pelosi, den mektigste demokraten i Kongressen, i en uttalelse ifølge The Hill.

Trump nekter å erkjenne valgnederlaget og har lovet å bekjempe resultatet i domstolene.

Hemmelige operasjoner

Mannen som tar over, Christopher C. Miller (51), har solid erfaring fra hemmelige spesialoperasjoner og tar over som sjef for den amerikanske militærmakten de neste 71 dagene, skriver NTB.

Miller tilbrakte 31 år i hæren, og kjempet både i krigene i Afghanistan og Irak med spesialstyrkene. Etter at han pensjonerte seg i 2014, brukte regjeringen ham som konsulent i hemmelige operasjoner og etterretning.

Miller har siden august vært direktør for USAs nasjonale senter for antiterrorisme etter en enstemmig godkjenning i Senatet. I 2018 og 2019 var han Det hvite hus' rådgiver for antiterror og transnasjonale trusler, ifølge NTB.

Antiterror

I forsvarsdepartementet har Miller også hatt ansvar for spesialoperasjoner innen blant annet antiterror, ukonvensjonell krigføring og irregulær krigføring.

- Chris vil gjøre en FLOTT jobb! tvitret Trump da han takket Esper for innsatsen og kunngjorde at ministerbyttet skjer med umiddelbar virkning.

Samtidig skjer en annen viktig utskiftning i det amerikanske sikkerhetsapparatet. USAs spesialutsending til den internasjonale koalisjonen mot IS, skal pensjonere seg, og erstattes av det amerikanske utenriksdepartementets koordinator for antiterrorarbeid, Nathan Sales, skriver DPA.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer