VANT VALGET:  Natt til onsdag ble Barack Obama gjenvalgt som president i USA for fire nye år. Foto: NTBSCANPIX/AFP/Jewel Samad
VANT VALGET: Natt til onsdag ble Barack Obama gjenvalgt som president i USA for fire nye år. Foto: NTBSCANPIX/AFP/Jewel SamadVis mer

Sparket 22 ansatte fordi Obama vant valget

Bedriftseier sier «Obamacare» vil ruinere ham.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Bedriftseieren driver et firma i Las Vegas med 114 ansatte. Torsdag sparket han 22 av dem, etter at Obama vant valget, skriver CBS

Ekstra helseutgifter I et lydklipp CBS har publisert, forteller sjefen hvorfor han har valgt å sparke så mange av sine ansatte.

- For en måned siden fortalte jeg mine ansatte at hvis Obama fortsetter, så vil reglene i «Obamacare» skade forretningen vår, sier han.

Sjefen uttaler at han sparker 22 ansatte for å være sikker på at han har råd til å betale skatter og ekstra helseutgifter.

- Jeg sparket ikke folk fordi de stemte på Obama, men for å overleve, sier han.

Obama møtte motstand I 2010 la Obama fram en omstrukturering av det amerikanske helsesystemet som har fått navnet «Obamacare». Den nye ordningen skal sørge for at alle amerikanere har en helseforsikring og gi tilgang til rimeligere tjenester.

Forslaget utløste voldsomme protester fra høyresiden i USA, som mener loven bryter med et enkeltindividets rett til å velge selv. Saken havnet til slutt i høyesterett, hvor Obama vant fram i 2012.

Må kutte Under «Obamacare» må arbeidsgivere med mer enn 50 ansatte forsikre alle sine arbeidere, eller betale ekstra skatt. Det er denne ekstrakostnaden som gjør at bedriftseieren nå sparker 22 ansatte.

- Jeg har alltid satt mine arbeidere først, men nå må jeg tenke på meg og min familie, og bedriften jeg har bygd opp fra bare meg til 114 ansatte, sier bedriftseieren.

Han sier han enten må sparke halvparten av sine ansatte, for å komme under grensen for «Obamacare», eller stenge forretningen sin.

- Jeg er bare én fyr med 114 ansatte, men se hva som kommer. Det er en tsunami på vei. Hvis du tror dette valget ikke vil få følger, så bare vent, sier han til CBS.

Mitt Romney ville kun ha beholdt deler av Obamas helsereform og kvittet seg med resten. De viktigste delene den nye helsereformen vil tre i kraft i 2014.