Sparket av Yngve

Styreleder Yngve Hågensen står bak brutale oppsigelser i Arbeidernes Opplysningsforbund (AOF). Åtte ansatte må gå. AOF-sjef Børre Pettersen (56) går av som leder og blir seniorkonsulent, men beholder sjefslønna.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Arbeiderpartiet, LO og LO-forbundene spytter nå inn seks millioner kroner for å redde studieforbundet fra konkurs. I tillegg har LO gitt et kortsiktig lån på 25 millioner kroner. I dag avholdes årsmøte i AOF.

De åtte ansatte som i dag får sparken, er mellom 40 og 60 år og ble ansatt i AOF i perioden 1995 til 2000. Arbeidsplassen som eies av LO og Arbeiderpartiet, tilbyr ikke engang den vanlige oppsigelsestida på tre måneder. AOF-ledelsen og styreleder Yngve Hågensen krever at lovens minstestandard skal gjelde. En til to måneder oppsigelsestid er alt de får.

AOF-sjefen slipper å møte på arbeidskontoret om en måned. Børre Pettersen mister lederjobben, men har fått hjelp av gode partifeller og går over i en retrettstilling som seniorkonsulent.

Sjefslønna på 650000 i året beholder han helt fram til fylte 62 år.

Fallskjerm?

På toppen av det hele har tillitsvalgt, Terje Kristiansen, også fått sparken.

- Det er umoralsk å si opp ansatte for å finansiere etterlønna til Børre Pettersen. Han sitter med et betydelig ansvar for den økonomiske situasjonen vi har kommet opp i. Han beholder full lønn helt til han går av med pensjon, de ansatte må gå uten noen form for etterlønn, sier Kristiansen.

Han mener det er oppsiktsvekkende at arbeiderbevegelsen gjør dette mot egne ansatte. Kristiansen minner om at i det private næringslivet er det vanlig med forskjellige sluttpakker, og det tas sosiale hensyn ved oppsigelser.

- Likner lønnsavtalen til Børre Pettersen er gyllen fallskjerm?

- Det skal ikke jeg si. Men hvis hans tilstedeværelse blir som da han var daglig leder, vil han ikke være til stede i særlig grad. Det har lenge vært en kjent sak at Pettersen har brukt veldig mye tid på sitt verv i Jeger- og Fiskerforbundet, sier Kristiansen.

Helsa

Børre Pettersen sier til Dagbladet at hans avgang som AOF-leder bare skyldes helsemessige årsaker.

- Jeg hadde et kraftig hjerteinfarkt rundt juletider. Etter det bestemte jeg meg for å trappe ned, sier Pettersen.

- Din avgang skyldes vel også den økonomiske krisen?

- Nå må man ikke overdramatisere den økonomiske situasjonene. Vi skylder ingen penger, og eierne ønsker nå å gå inn med mer midler for å videreutvikle AOF. Det er mer en tilfeldighet at dette har falt sammen med mine helseproblemer. Jeg går av på grunn av helsa, ikke noe annet.

- Men du sitter vel med ansvaret for den økonomiske situasjonen?

- Det er i så fall et ansvar jeg må dele med styret.

- Er det rettferdig at du går av som leder og beholder full lønn, mens vanlige ansatte får sparken med dårligst mulige betingelser?

- Jeg skal jobbe 100 prosent, ikke glem det. Det var behov for å redusere bemanningen. Vi gjør ikke noe galt og følger loven med tanke på betingelsene for de ansatte. Men jeg synes du skal snakke med styreformannen om saken, sier Pettersen.

Dagbladet har i flere dager forsøkt å komme i kontakt med styrelederen, tidligere LO-leder Yngve Hågensen, uten å lykkes.

SPARKES: Tillitsvalgt Terje Kristiansen raser mot tidligere LO-sjef Yngve Hågensen. Åtte ansatte i konkurstruede AOF får sparken, mens sjefen Børre Pettersen får en gullkantet avtale av styreleder Hågensen.
SJEFSLØNN: Børre Pettersen
STYRELEDER: Yngve Hågensen