Krigen i Ukraina

Sparket av Zelenskyj

Flere av toppfolkene rundt Zelenskyj har fått sparken. De har en ting til felles, sier ekspert.

SPARKET: Sjef for sikkerhetstjenesten (SBU) Ivan Bakanov og sjef for den øverste påtalemyndighet Iryna Venediktova ble mandag avsatt fra sine stillinger. Her under en pressekonferanse i Kyiv i 2021. Foto: Volodymyr Tarasov / Ukrinform / Abacapress.com
SPARKET: Sjef for sikkerhetstjenesten (SBU) Ivan Bakanov og sjef for den øverste påtalemyndighet Iryna Venediktova ble mandag avsatt fra sine stillinger. Her under en pressekonferanse i Kyiv i 2021. Foto: Volodymyr Tarasov / Ukrinform / Abacapress.com Vis mer
Publisert

To høytstående personer i apparatet rundt Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj fikk denne uka sparken: Iryna Venediktova, sjef for påtalemyndigheten, og leder for sikkerhetstjenesten SBU, Ivan Bakanov.

Avsettelsene kommer i kjølvannet av at en rekke ansatte i påtalemyndigheten anklages for høyforræderi etter å angivelig ha samarbeidet med russerne.

- Det er ikke noe nytt at han sparker folk, sier Jørn Holm-Hansen, Ukraina-kjenner og seniorforsker ved By- og regionforskningsinstituttet NIBR ved OsloMet.

Indre krets

I 2020 sa den ukrainske presidenten opp sin stabssjef Andrij Bohdan, som ifølge Holm-Hansen i sin tid var den som foreslo at Zelenskyj skulle stille.

- Han var for egenrådig, sier forskeren.

Felles for Bohdan og de nylig avsatte Venediktova og Bakanov er at alle tre tilhørte Zelenskyjs indre krets også før han ble president.

Inntil da var han hovedsakelig kjent som skuespiller. I serien «Folkets tjener» spiller han en lærer som uten noen som helst politisk erfaring blir presidenten av Ukraina. Serien gikk fram til han i 2019 selv fikk samme skjebne.

HØY PRIS: Generalsekretær i NATO Jens Stoltenberg ber politikerne ta sitt ansvar om å støtte Ukraina i en tale til en konservative partigruppen (EPP) i Europaparlamentet. Vis mer

- Zelenskyj utnevnte venner og bekjente over en lav sko da han ble president i 2019. 30 personer som hadde forbindelser til hans produksjonsselskap Kvartal 95, fikk viktige posisjoner i Ukraina etter valget, forteller Holm-Hansen.

- Ikke veldig kompetente

Den ukrainske presidenten gikk til valg som et alternativ til de politiske elitene i Ukraina, som er og har vært fullstendig gjennomsyret av korrupsjon.

- Det å innsette disse folkene var i tråd med hans påståtte «mirakelkur» da han ble valgt: å innsette nye, ubeskrevne blad som ikke var korrupte. Men mange av dem var, i tillegg til å være ubeskrevne blad, ikke veldig kompetente, sier han.

Den avsatte sjefen for sikkerhetstjenesten, Ivan Bakanov, var en barndomsvenn og studiekamerat av Zelenskyj. Han var del av produksjonsselskapet, og ledet også valgkampen i 2019, forteller forskeren.

VENNER: Forsker Jørn Holm-Hansen forteller at Volodymyr Zelenskyj i starten innsatte venner og kollegaer i viktige posisjoner. Nå kvitter han seg med dem. Foto: Sonja Balci / OsloMet
VENNER: Forsker Jørn Holm-Hansen forteller at Volodymyr Zelenskyj i starten innsatte venner og kollegaer i viktige posisjoner. Nå kvitter han seg med dem. Foto: Sonja Balci / OsloMet Vis mer

- Han har ikke egentlig vært katastrofalt dårlig i sin rolle i sikkerhetstjenesten, men de har funnet mange eksempler på mulig forræderi og samarbeid med fienden i rettsapparatet og påtalemyndigheten, sier forskeren.

«Den grå eminense»

Også sjefen for den øverste påtalemyndigheten i landet, Iryna Venediktova, tilhørte Zelenskyjs nære krets fra tidligere.

Begge ble mandag formelt suspendert fra sine stillinger.

- Det blir begrunnet at påtalemyndigheten ikke har vært på vakt, og sikkerhetstjenesten ikke har fungert, sier Holm-Hansen.

Han holder seg regelmessig oppdatert på ukrainske medier, som nå utpeker en tredje aktør i spillet rundt de to avgangene.

Ukrajinska Pravda melder at presidentens stabssjef Andrij Jermak, av avisa døpt «Den grå eminense» i ukrainsk politikk, kjører sitt eget spill for å stramme grepet om makta i Kyiv.

- Han har bygget opp sitt eget maktapparat inne i maktapparatet, og vil gjerne ha kontroll over tilgangen til presidentens øre. Han vil ikke at det skal gå for mange direkte kontaktlinjer til Zelenskyj, han vil at det skal gå gjennom ham, sier Holm-Hansen.

Flere sparket

Sparkingen av Bakanov knyttes av den ukrainske avisa til sparkingen av sikkerhetssjefen i Kharkiv, Roman Dudin, i slutten av mai.

Zelenskyj kunngjorde offentlig at Dudin hadde gjort et slett arbeid under sitt besøk i byen.

1. april sparket Zelenskyj også to generaler: tidligere leder i sikkerhetstjenesten Andrij Naumov og sikkerhetssjef i Kherson-regionen, Serhij Kryvorutsjko, og anklagde dem for forræderi.

- Tror du vi vil se flere oppsigelser i apparatet rundt Zelenskyj i tida som kommer?

- Det er vanskelig å si, men det er en nervøsitet i det ukrainske statsapparatet. Den russiske siden er gode til å infiltrere, og det har lenge vært folk med lojalitet til Russland i det ukrainske statsapparatet, sier Holm-Hansen og fortsetter:

- Samtidig er situasjonen en helt annen nå. De som før i sitt stille sinn kan ha vært vennlig innstilt til Russland, har nå snudd. Situasjonen nå er noe helt annet enn etter annekteringen av Krim, som skjedde uten blodsutgytelser.

Krigen i Ukraina

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer