Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket Eide-medarbeider snakker ut

Mener han ble sparket da han snakket for høyt om valgfusk i Afghanistan.

SPARKET: Diplomat Peter Galbraith fikk onsdag denne uka sparket fra sin stilling som FN-diplomat etter krangel om valgfusk med den norske toppdiplomaten Kai Eide. Foto: AP Photo/Scanpix
SPARKET: Diplomat Peter Galbraith fikk onsdag denne uka sparket fra sin stilling som FN-diplomat etter krangel om valgfusk med den norske toppdiplomaten Kai Eide. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): USAs øverste FN-diplomat i Afghanistan, Peter Galbraith, ble onsdag denne uka sparket fra sin stilling etter en krangel mellom han og den norske diplomaten Kai Eide.

Eide er FNs spesialutsending til Afghanistan.

Galbraith, som har vært Eides nestkommanderende i Afghanistan, kranglet med nordmannen om presidentvalget i Afghanistan.

Den nå sparkede diplomaten inntok en aggressiv og frittalende holdning til spørsmålet om valgfusk i presidentvalget i Afghanistan.

Han måtte forlate landet i september etter en krangel mellom de to.

FN erkjente da at det var en konflikt mellom dem, men bagatelliserte striden og holdt fast at amerikaneren ville returnere til Afghanistan. Det gjorde han ikke.

Valgfusk
I gårsdagens utgave av den amerikanske avisa Washington Post skriver Galbraith i en kommentarartikkel at så mye som 30 prosent president Karzais stemmer i Afghanistans presidentvalg er forfalsket.

Han anklager samtidig Eide for å ha tillatt valgfusk for å unngå bråk med Karzai.

- Tidlig i september fikk jeg høre at IEC var i ferd med å gå bort fra sine publiserte regler mot fusk, og dermed muliggjorde nok forfalskede stemmer i den endelige opptellingen til å sende Karzai over 50 prosentgrensen han måtte over for å unngå omvalg. Etter at jeg ba den øverste lederen for valget holde seg til det opprinnelige regelverket, sendte Karzai en formell protest der han anklaget meg for internasjonal innblanding. Min sjef tok Karzais side, skriver Galbraith.

Han skriver videre at presidentvalget, som ble avholdt 20. august i år, skulle vært en milepæl for landets utvikling fra 30 år med krig til stabilitet og demokrati.

I KRANGEL: Den norske diplomaten Kai Eide er FNs spesialutsending til Afghanistan. Foot: AFP PHOTO/Scanpix
I KRANGEL: Den norske diplomaten Kai Eide er FNs spesialutsending til Afghanistan. Foot: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer

- Det ble det motsatte, skriver han.

Han begrunner sine påstander med at det i mange provinser ble registrert fire til ti ganger så mange stemmer som det er stemmeberettiget.

- Katastrofevalg
Galbraith mener valget var en katastrofe.

Til forskjell for det FN-regulerte valget i 2004, ble dette valget arrangert av Afghanistan Independent Election Commission (Afghanistans uavhengige valgkommisjon(EIC).

Galbraith skriver at kommisjonen, til tross for navnet,  lå under president Karzais makt, som selv hadde utpekt sju medlemmer.

Krever granskning
I går kveld ble det kjent at den afghanske presidentkandidaten Abdullah Abdullah krever en granskning av FNs rolle i valgprosessen i landet og setter spørsmålstegn ved Kai Eides nøytralitet.

- De siste ukenes hendelser har trukket Kai Eides nøytralitet i tvil, sier Abdullah.

KREVER GRANSKNING: Abdullah Abdullah er sittende president Hamid Karzais fremste utfordrer, og mener FNs rolle under valget i landet bør granskes, og at Kaie Eides nøytralitet er svekket. Foto: AFP PHOTO/Scanpix
KREVER GRANSKNING: Abdullah Abdullah er sittende president Hamid Karzais fremste utfordrer, og mener FNs rolle under valget i landet bør granskes, og at Kaie Eides nøytralitet er svekket. Foto: AFP PHOTO/Scanpix Vis mer

Han hevder Eide ble håndplukket av Hamid Karzai til stillingen som FNs spesialutsending i landet.

Krangelen mellom FN-toppene har svekket FNs anseelse i Afghanistan betydelig, hevder Abdullah.

Abdullah er Karzais fremste utfordrer i presidentvalget som ble holdt i august. Karzai ligger an til å vinne, men som følge av de mange klagene på valgfusk er det endelige resultatet fortsatt ikke klart.

Til VG sier Kai Eide i dag at Galbraith er en hevngjerrig, bitter person som slår om seg i alle retninger.

- HÅNDPLUKKET:  Presidentkandidat Abdullah Abdullah hevder Kai Eide er håndplukket av Hamid Karzai til stillingen som FNs spesialutsending i Afghanistan. Her er Kai Eide i møte med Karzai i Kabul i mars i fjor. Foto: REUTERS/Scanpix
- HÅNDPLUKKET: Presidentkandidat Abdullah Abdullah hevder Kai Eide er håndplukket av Hamid Karzai til stillingen som FNs spesialutsending i Afghanistan. Her er Kai Eide i møte med Karzai i Kabul i mars i fjor. Foto: REUTERS/Scanpix Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling