Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket etter dødsfall

FBI gransker dødsfallet til en mann som gikk bort kort tid etter at en politimann la kneet sitt mot nakken hans. Politimennene involvert i hendelsen har alle mistet jobben.

DØDE: En video delt i sosiale medier tirsdag viser en politimann som plasserer kneet sitt over nakken til en svart mann. Mannen døde senere samme dag. Dagbladet advarer mot sterke bilder. Video: Privat. Reporter: Elias Kr. Zahl-Pettersen Vis mer

NEW YORK / OSLO (Dagbladet): Fire politimenn i Minneapolis-politiet har fått sparken i kjølvannet av en hendelse som førte til at en mann mistet livet. Det melder flere amerikanske medier, deriblant nyhetsbyrået AP.

En video delt i sosiale medier tirsdag viser en politimann som plasserer kneet sitt over nakken til en mann.

Mannen gir gjentatte ganger uttrykk for at han ikke får puste, og mister til slutt bevisstheten. Deler av videoen er publisert i en rekke amerikanske medier, blant annet The Washington Post.

Sammenstøt

Tirsdag ettermiddag, etter at dødsfallet ble kjent, samlet hundrevis av demonstranter seg og gikk mot politistasjonen. Der ble de møtt av politi som barrikaderte området. Det endte med sammenstøt mellom politi og demonstranter, melder CBS News.

TÅREGASS: Politiet kaster tåregass mot demonstrantene i Minneapolis. Foto: Richard Tsong-Taatarii/Star Tribune via AP
TÅREGASS: Politiet kaster tåregass mot demonstrantene i Minneapolis. Foto: Richard Tsong-Taatarii/Star Tribune via AP Vis mer

Demonstrantene bar skilt med budskap som «Jeg får ikke puste», og ropte «straffeforfølg politiet», skriver The Guardian.

Video fra sammenstøtene viser demonstranter som sitter på bakken mens politiet bruker røykbomber eller tåregass. Videoer viser også demonstranter som ramponerer politibiler og kaster stein. Minst én politimann skal ha blitt skadd.

SKUTT: Denne videoen viser Ahmaud Arbery mens han jogger nedover gata, sekunder før han blir skutt og drept. Video: CNN. Reporter: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Ordfører reagerer

Ordfører Jacob Frey erklærer sin støtte til avgjørelsen om å sparke politimennene i et innlegg i sosiale medier.

- Å være svart i USA burde ikke være en dødsdom. I fem minutter ser vi en hvit politimann presse kneet sitt mot nakken til en svart mann. Fem minutter. Når du hører noen som roper etter hjelp, skal du hjelpe. denne politimann har feilet på det mest grunnleggende, menneskelige nivået, skriver han om videoen i en uttalelse på sin Facebook-side tirsdag.

SØRGER: Flere har lagt ned blomster der hendelsen skjedde. Foto: Elizabeth Flores/Star Tribune / AP / NTB scanpix
SØRGER: Flere har lagt ned blomster der hendelsen skjedde. Foto: Elizabeth Flores/Star Tribune / AP / NTB scanpix Vis mer

Videoen har vakt sterke reaksjoner, og saken er blitt sammenliknet med dødsfallet til Eric Garner, som i døde i 2014 etter at han ble lagt i et politigrep som hindret ham i å puste. Både Garner og Minneapolis-mannen var ubevæpnede.

Ordfører Melvin Carter i nabobyen Saint Paul reagerer også sterkt.

- Denne videoen av en politimann i Minneapolis som dreper en forsvarsløs mann i håndjern er noe av det mest avskyelige og hjerteskjærende jeg har sett, skriver han på Twitter.

«Medisinsk nød»

Tirsdag gikk Minneapolis-politiet ut med en uttalelse hvor de redegjør for hendelsen. De skriver at mannen, som de skal ha mistenkt for å ha vært involvert i en kriminalsak, motsatte seg arrestasjon da politiet forsøkte å pågripe ham mandag.

- Politiet fikk mannen i håndjern og registrerte deretter at han tilsynelatende var i medisinsk nød. De ringte etter en ambulanse. Han ble deretter fraktet til Hennepin County Medical Center, hvor han døde kort tid etter.

Det framkommer av uttalelsen at mannen var ubevæpnet, og at FBI nå er involvert i å granske hendelsen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!