Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket FBI-sjef skal vitne i åpen høring i Senatet

Må svare på spørsmål fra Senatets etterretningskomité.

SA JA: James Comey har sagt ja til å vitne foran Senatet. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB scanpix
SA JA: James Comey har sagt ja til å vitne foran Senatet. Foto: AP Photo / Carolyn Kaster / NTB scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Den sparkede FBI-direktøren James Comey har gått med på å vitne foran Senatets etterretningskomité under en åpen høring, heter det i en uttalelse fra komiteen fredag.

- Håper på svar

«Komiteen ser fram til å vitnemålet fra den tidligere FBI-direktøren om hans rolle i utviklingen av etterretningsmiljøets vurderingen av Russlands påvirkning på 2016-valget, og jeg håper at han vil klargjøre de siste tids hendelser, som har blitt bredt omtalt i mediene, for det amerikanske folk», skriver komitéleder, senator Richard Burr i en pressemelding, ifølge CNN.

Burr håper Comeys vitnemål vil gi svar på noen av spørsmålene som har dukket opp etter at Donald Trump overraskende ga han sparken.

GRILLET: President Donald Trump må snakke om både Flynn og Comey under intervjuet med NBC Nightly News. Video: CNN Vis mer

Comey ble avskjediget 9. mai.

- Selv om jeg setter stor pris på at du ved tre anledninger informerte meg om at jeg ikke er under etterforskning, er jeg likevel enig i Justisdepartementets vurdering om at du ikke er i stand til å lede byrået på en effektiv måte, het det i oppsigelsesbrevet Trump sendte Comey.

Comey hadde ansvaret for etterforskningen som skal se på om det har vært noen form for samarbeid mellom Russland og Donald Trumps valgkampanje.

Det er ventet at Comey vil redegjør for FBIs etterforskning av påstandene om forbindelser mellom Trump-kampanjen og Russland i høringen.

- Comey har på ærefullt vis tjent landet sitt i mange år, og han fortjener en mulighet til å fortelle sin historie. Utover dette fortjener det amerikanske folket en mulighet til å høre den, sier demokraten Mark Warner, som sitter i komiteen, ifølge NTB.

Flynn-saken

New York Times skrev tidligere denne uka at Donald Trump skal ha bedt Comey om å stanse etterforskningen av Trumps sikkerhetsrådgiver Michael Flynn.

Flynn fikk sparken allerede 13. februar etter å blant annet ha løyet for visepresident Mike Pence om samtaler han hadde med Russlands USA-ambassadør etter valget.

Det hvite hus har benektet Comeys påståtte beskrivelse av hendelsen.

- Presidenten har aldri spurt herr Comey eller noen andre om å stanse en etterforskning, inkludert enhver etterforskning som involverer general Flynn, heter det i en pressemelding.

Høringen vil kunne gi svar på en del av spørsmålene som har kommet opp om Trump og Comeys kontakt.

«Nut job»

Tidligere fredag skrev New York Times at Donald Trump skal ha kalt Comey en «nut job», skrulling, under et møte med Russlands utenriksminister Sergej Lavrov og Washington-ambassadør Sergej Kisljak i Det ovale kontor.

Møtet fant sted dagen etter at Trump overraskende sparket Comey.

- Jeg har akkurat sparket sjefen for FBI. Han var sprø, en ordentlig skrulling, skal Trump ha sagt ifølge et referat fra møtet, som skal ha blitt lest opp for New York Times av en ansatt i regjeringsapparatet.

Det hvite hus har gitt til dels motstridende opplysninger om hvorfor Comey ble sparket.

Trumps medarbeidere har framstilt det som at sparkingen skyldtes en vurdering gjort av visejustisministeren, mens Trump sener sa at han allerede hadde bestemt seg for å sparke Comey.

Etter sparkingen har flere eksperter og medier spekulert i om Comey ble sagt opp for å sette en stopper for undersøkelsene av de påståtte Russland-forbindelsene til Trumps valgkampstab.