Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket for mobilbruk: Får jobben tilbake

Ugyldig oppsigelse av bussjåfør, fastslår Oslo tingrett.

IKKE GYLDIG OPPSIGELSE: En bussjåfør har fått jobben tilbake i By Buss. Oppsigelsen var ugyldig, konkluderer Oslo tingrett. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix.
IKKE GYLDIG OPPSIGELSE: En bussjåfør har fått jobben tilbake i By Buss. Oppsigelsen var ugyldig, konkluderer Oslo tingrett. Illustrasjonsfoto: Gorm Kallestad, NTB Scanpix. Vis mer

Den 52 år gamle bussjåføren med 13 års erfaring fra samme arbeidsgiver, fikk sparken i Vy Buss (tidligere Nettbuss) tre dager etter at en kollega hadde sett sjåføren prate i mobiltelefon under kjøring.

Nå har Oslo tingrett dømt oppsigelsen for ugyldig, og bussjåføren er tilbake i jobben et halvt år etter, melder FriFagbevegelse.

I tillegg til å gi mannen jobben tilbake, er Vy Buss dømt til å betale 52-åringen 300 000 kroner i oppreisning og tapt inntekt og 150 000 kroner i saksomkostninger.

Arbeidsgiver har ikke bestemt seg for en dommen i tingretten skal ankes.

12 fikk sparken

Ifølge LOs hjemmesider har Vy Buss opplyst at i alt 12 bussjåfører har fått sparken på grunn av brudd på mobilforbud i løpet av et drøyt år. I alt 23 klager på sjåførers mobilbruk er behandlet i samme periode siden november 2018, inkludert de 12 oppsigelsene.

Det var i juni sist sommer at en annen ansatt i Vy Buss rapporterte at 52-åringen hadde kjørt buss og pratet i mobil samtidig. Han forklarte seg for overordnede om hva som hadde skjedd – med konklusjon oppsigelse.

Tingretten slår fast at oppsigelse var en urimelig reaksjon overfor sjåføren, selv om mobilprat var i strid med arbeidsreglementet og veitrafikkloven. Sjåføren hadde ikke tidligere hadde fått noen advarsel for slike forhold.

På p-plass

Observasjonen i dette tilfellet ble ifølge dommen i Oslo tingrett gjort etter at sjåføren var ferdig med sin rute for dagen.

Det skjedde på busselskapets parkeringsplass uten passasjerer. Det var sjåføren som tok en innkommende, privat telefon.

Vy Buss har mye kjøring for kollektivselskapet Ruter.

Dommen i tingretten peker på at Ruter gir Vy Buss 5 000 kroner i gebyr dersom innleide sjåfører prater i mobilen under kjøring.