Sparket fordi han bodde på feil sted

OSLO/KRISTIANSUND: John Egil Flatval (37) fikk sparken som engasjementssjef i Romsdals Fellesbank fordi han ikke flyttet direkte til Averøy. En avgjørelse tobarnspappaen nektet å akseptere. Nå har bopliktkonflikten kurs for Høyesterett.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flatval har i både Sunnmøre herredsrett og Frostating lagmannsrett fått medhold i at oppsigelsen var usaklig. Han er tilkjent 130000 kroner i erstatning. Jobben vil han ikke ha tilbake.

Tilliten til arbeidsgiver er pulverisert i den bitre feiden.

Romsdals Fellesbank har nå anket saken inn for Høyesterett, i håp om å få aksept for at de kan kommandere en medarbeider til å bosette seg der de vil.

Uhyre viktig

- For oss er dette en uhyre viktig sak. Vi er en liten bank i et beinhardt finansmarked. Nærhet til kundene er vårt konkurransefortrinn.

Vi gjorde det klinkende klart for Flatval at ansatte i nøkkelstillinger må bo i det området de skal betjene. Dette aksepterte Flatval, men i praksis ville han altså heller bo i Kristiansund, beklager administrerende direktør Tor Brandeggen i Romsdals Fellesbank.

Arbeidsledig

John Egil Flatval og kona Ann-Sissel Kitdal (38) flyttet fra Trondheim til hjembyen Kristiansund, nettopp fordi John Egil fikk jobb i banken. I dag er familiefaren arbeidsledig.

- Jeg var hele tida innstilt på å bosette meg på Averøy, men ba om fleksibilitet i en overgangsperiode. Ville så gjerne finne et sted vi virkelig hadde lyst på, før vi bosatte oss på øya. Etter hvert ble det også et problem at Ann-Sissel fikk jobb i Kristiansund, men ikke på Averøy, sier Flatval.

Men i stedet for hjelp til å finne fleksible løsninger, fikk 37-åringen sparken. Og det bare et halvt år etter at han begynte. Banken hadde intet å utsette på jobben han utførte, noe toppsjef Tor Brandeggen bekrefter overfor Dagbladet.

Men de kunne altså ikke leve med at sjefen for den lokale næringslivsavdelingen bodde 40 minutters reise unna bankfilialen.

Dissens

Finansforbundet har ført saken på vegne av John Egil Flatval, og striden omtales i fagbladet FinansFokus i neste uke.

- Vårt standpunkt er at banken ikke kan kvitte seg med en medarbeider bare fordi han ikke bor der de ønsker. De har ikke anledning til å ha boplikt som en del av ansettelsesavtalen, sier Finansforbundets advokat, Pål Behrens.

Romsdal Fellesbanks advokat, Sverre Larhammer, sier dissens i lagmannsretten gjorde avgjørelsen om å anke enkel.

- Tre av sju dommere ga banken medhold, hvorav to av de tre fagdommerne. Vi mener det her er så pass stor uklarhet om den juridiske tolkningen at det er riktig å prøve saken for Høyesterett, sier Larhammer.

Kjæremålsutvalget behandler anken i løpet av to måneder.

JOBBLØS: John Egil Flatval (37), kona Ann-Sissel Kildal (38) og Barna Astrid (2) og Hannah (6 md.) flyttet til Kristiansund i anledning John Egils nye jobb. Gleden ble kortvarig.