David Duvall fikk medhold i retten:

Sparket fordi han er hvit mann

Nå får han 83 millioner kroner i erstatning.

RETTENS MEDHOLD: David Duvall mistet jobben da sjefene hans ville gjøre ledergruppa mer mangfoldig, mener retten i Charlotte. Foto: Novant Health
RETTENS MEDHOLD: David Duvall mistet jobben da sjefene hans ville gjøre ledergruppa mer mangfoldig, mener retten i Charlotte. Foto: Novant Health Vis mer
Publisert

David Duvall jobbet i fem år som markedssjef i et helseforetak i byen Winston-Salem i Nord-Carolina.

Sommeren 2018 fikk han plutselig sparken fordi sjefene hans ifølge Duvall ønsket mer mangfold i ledergruppa, skriver CNN.

Duvall mener at oppsigelsen var usaklig, og gikk til søksmål mot arbeidsgiveren, Novant Health.

Tirsdag fikk han rettens medhold, og ble tilkjent ti millioner dollar, altså 83 millioner kroner, i erstatning.

- Sparket for å lage plass til mangfold

Den føderale retten i byen Charlotte mener at det var en «motiverende faktor» at Duvall mistet jobben fordi han er en hvit mann.

Ifølge The New York Times har ikke Novant Health klart å bevise at de hadde sparket ham uavhengig av hans hudfarge og kjønn.

Dette sier Duvalls advokat Luke Largess:

- Vi er fornøyde med at juryen var enig med herr Duvall i at hans rase og kjønn var ulovlige faktorer i avskjedigelsen av ham - at han ble sparket kun for å lage plass til mangfoldige ledere i Novant Health.

STILLHET: Det ble stille i studio etter at den britiske radioverten Mike Graham kom med denne påstanden under programmet TalkradioTV. Video: Talkradiotv. Reporter: Christina H. Korneliussen Vis mer

Måtte gå på dagen

CNN skriver at Duvall i 2013 ble ansatt som leder for markeds- og kommunikasjonsavdelingen i Novant Health, som driver 15 medisinske sentre i fire amerikanske delstater.

30. juli 2018 fikk han plutselig sparken, til tross for at han - ifølge søksmålet - hadde gode skussmål fra sine kolleger.

Han måtte forlate arbeidsplassen umiddelbart, i stedet for å gå ut den vanlige oppsigelsestiden i Novant Health, som er på 30 dager hvis man har fått sparken uten å ha fått oppgitt grunn.

Erstattet av to kvinner

I retten fortalte Duvall at en hvit og en mørkhudet kvinne tok over jobben hans i selskapet.

- Oppsigelsen var en del av en kampanje for å promotere mangfold i ledergruppa, står det i søksmålet ifølge NBC News.

Novant Health opplyser at Duvall fikk sparken fordi han ikke egnet seg som leder, og påstår at han tidligere har sagt seg enig i at diskriminering ikke var grunnen til at han mistet jobben.

SKREKKSCENER: I provinsen Mugla i Tyrkia går det fryktelig galt når flere paragliderpiloter samles under Air Games Festival. Reporter: Julie Tran. Vis mer

- En protest

Duvalls advokat, Luke Largess, understreker at søksmålet ikke er en protest mot mangfold- og inkluderingsprogrammer.

- Søksmålet handlet kun om nødvendigheten om å drive slike programmer på lovlig måte, sier han til The New York Times.

Advokaten mener at den gigantiske erstatningssummen sier sitt.

- En arbeidsgiver kan ikke si opp og erstatte ansatte kun basert på deres rase eller kjønn, sier han.

- Ekstremt skuffet

Novant Health sier at de er «ekstremt skuffet» over rettsavgjørelsen og varsler at de kommer til å anke den.

- Novant Health er én av tusen organisasjoner som har robuste mangfolds- og inkluderingsprogrammer, som vi mener kan eksistere sammen med sterk ikke-diskriminerende politikk som favner om alle raser og kjønn, inkluderte hvite menn, sier en talsperson for selskapet.

Talspersonen fortsetter:

- Det er viktig for alle nåværende og fremtidige teammedlemmer å vite at denne dommen ikke vil endre Novant Healths standhaftige forpliktelse til å ha mangfold, inkludering og rettferdighet for alle.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer