ANNEN KLESKODE: Ifølge søksmålet skal Debrahlee Lorenzana ha blitt ilagt en annen kleskode enn sine kvinnelige kolleger, fordi hun var så sexy at hennes mannlige kolleger hadde problemer med å konsentrere seg. Foto: Sawat Pattanayak
ANNEN KLESKODE: Ifølge søksmålet skal Debrahlee Lorenzana ha blitt ilagt en annen kleskode enn sine kvinnelige kolleger, fordi hun var så sexy at hennes mannlige kolleger hadde problemer med å konsentrere seg. Foto: Sawat PattanayakVis mer

- Sparket fordi hun var for sexy

Nå har alenemoren Debrahlee Lorenzana (33) saksøkt amerikanske Citibank.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet.no): - Jeg viste aldri kløft. Jeg elsker mote, men jeg kledde meg alltid profesjonelt, sier Debrahlee Lorenzana (33).

Alenemoren hevder hun rett og slett fikk sparken i fjor høst fordi hun var for sexy. Denne uken har det oppsiktsvekkende søksmålet og bildene av den vakre 33-åringen blitt en verdensnyhet.

Av sine mannlige overordnede skal Lorenzana ha fått klare ordre om ikke å gå med en viss type klær, spesielt ikke høyhalsede topper, såkalt tettsittende blyantskjørt eller annet skreddersydd, figurtilpasset tøy, skriver The New York Post.

Hun skal også ha blitt fortalt at hennes rake kroppsholdning, kombinert med kvinnelige former, gjorde at hun ble frarådet å gå med høyhælte sko, fordi det virket distraherende på hennes mannlige kolleger.

Fikk sparken Da Lorenzana argumenterte med at hennes kvinnelige kolleger kledde seg på samme måte, skal sjefene ha sagt:

- Det at de generelt er så uattraktive gjør at det ikke spiller noen rolle hva de har på seg.

Lorenzana, som begynte å jobbe for Citibank i deres fillial på Manhattan i september 2008, kom med en formell klage til personalledelsen i mai fjor.

I juli ble hun overført til en annen fillial slik hun hadde bedt om. Men arbeidssituasjonen ble ikke bedre. På den nye arbeidsplassen ble Lorenzana kritisert fordi hun ikke rekrutterte nok kunder. En måned senere fikk hun sparken.

I forrige måned ble det klart at saken ikke ville havne i retten. Det skyldes avtalen Lorenzana skrev under på da hun begynte i Citibank. Den sier i klartekst at tvister mellom arbeidsgiver og arbeidstaker skal avgjøres utenom de ordinære domstolene, og i stedet behandles av voldgiftsmenn.

Ingen anelse Lorenzanas advokat, mener det er svært beklagelig at saken ikke skal behandles av en domstol og en jury, «som vil lytte med hjertet og sjela».

Bak alle de oppsiktsvekkende beskyldningene i saken, ligger det et mer prinsipielt spørsmål om bruken av denne type klausuler, som gjør det vanskelig for en arbeidstaker å nå fram med søksmål, mener han.

- Hun hadde ingen anelse om hva hun skrev under på da hun tok jobben. Det er en type avtale, som mange arbeidstakere vil undertegne uten å tenke seg om, fordi de antar at det følger med alt papirarbeidet når man får ny jobb, sier advokat Jack Tuckner til ABC News.

Ett av problemene med voldgiftsmenn er at de ofte er tidligere advokater eller dommere, noe som kan tilsi at de er mer konservative enn likemenn, mener han.

Tuckner setter også spørsmålstegn ved om ikke voldgiftsmennene mottar kompensasjon fra selskaper som opererer med voldgiftsklausul.

Kan ikke for det Mens saken skal behandles av en voldgiftsdom, forsøker Lorenzana å skape mest mulig oppmerksomhet rundt sin skjebne.

33-åringen, som har en far fra Puerto Rico og en mor fra Italia, sier hun ikke har noe å be om unnskyldning for.

- Jeg kan ikke noe for at jeg har former. Men jeg kommer ikke til å spise for å legge på meg 25-50 kilo, fordi jobben vil at jeg skal se ut som alle andre, sier hun.

Citibank sier i en pressemelding at Lorenzanas søksmål mangler troverdighet.

Lorenzanas sak er den siste i rekken av flere søksmål mot finansinstitusjoner som omhandler kjønnsdiskriminering.

Tidligere i år ble både Citigroup og Goldman Sachs saksøkt av kvinnelige ansatte som hevder de ble degradert på grunn av graviditet.

Også finanstidskriftet Forbes har omtalt beskyldninger fra kvinnelige Citigroup-ansatte, som hevder kjønn var en av grunnene til at de ble nedbemannet under finanskrisen.