Sparket fra BA-HR

Direktør Kari E. Breirem (56) ble i går avskjediget fra advokatfirmaet BA-HR. Hun mener hun har gjort sin plikt ved å fortelle sin advokat om mulige straffbare forhold.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Andersen Konflikten i BA-HR tok en dramatisk vending i går, da advokatfirmaet sparket Breirem. Hun har vært suspendert fra sin direktørstilling siden 21. november i fjor.

Utgangspunktet var at hun stilte spørsmål ved en faktura om et honorar på 1,5 millioner kroner til avdøde Tore Tønne.

- Jeg orker ikke kommentere avskjedigelsen nå, men jeg kan si at jeg ikke har gjort noe galt. Jeg har fulgt min samvittighet og det er det som har holdt meg oppe i perioden etter at jeg ble sykmeldt, sier Breirem til Dagbladet.

Egen vinning

Etter det Dagbladet erfarer krevde hennes advokat to årslønner, som utgjør nærmere to millioner kroner, for at hun skulle slutte i advokatfirmaet.

- BA-HR insisterer på at de ikke kan kjøpslå om taushetsplikten. Min klient mener de ikke kan foreta en slik betaling overhodet, sier advokat Harald Arnkværn, som representerer BA-HR.

Arnkværn mener Breirem har brutt følgende forhold:

Hun har i egen vinnings hensikt forsøkt å presse sin arbeidsgiver og grovt brutt taushetsplikten.

BA-HR mener at den såkalte Tønne-faktureringen ikke er et alvorlig kritikkverdig forhold.

Hun har ikke fulgt interne prosedyrer for å belyse saken.

Korrupsjon

I tillegg begrunnes avskjedigelsen med at Breirem har misligholdt arbeidsavtalen. BA-HR, med styreleder Rolf Johan Ringdal, skriver i en pressemelding at Breirem har «framsatt uriktige beskyldninger om medvirkning til korrupsjon». Ringdal mener Breirem ikke kan framstilles som en rettskaffen «whistleblower», slik hennes advokater har gjort.

- Dette dreier seg ikke i utgangspunktet om noen personalkonflikt, men om at Breirem har gjort sin plikt som samfunnsmenneske. Hun ble av sin advokat bedt om å ta med seg dokumenter ut av BA-HR som han (advokat Thor-Erik Johansen, red.anm.) leverte videre til Økokrim, sier advokat Gunnar Kaspersen, som de siste dager har ført forhandlinger med Arnkværn.

Advokat Harald Stabell har hatt mange arbeidsrettssaker:

- En arbeidstaker har ingen ubegrenset lojalitetsplikt overfor arbeidsgiver. Generelt kan jeg si at hvis en ansatt pålegges å utføre en handling han eller hun mener kan være straffbar, må lojalitetsplikten vike. En ordrenekt i en slik situasjon er ikke avskjedsgrunn.

SJOKKERT: - Jeg er sjokkert over BA-HR-ledelsens opptreden, men jeg har ikke gjort noe galt. Jeg har bare fulgt min samvittighet, sier Kari E. Breirem som fikk beskjed om avskjedigelsen gjennom en pressemelding fra BA-HR ved 18-tida i går.