Sparket, hylte og slo i kongressen

Strid om ny regjering i Mexico.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): I Mexico er arbeidet med å danne ny regjering i gang. Den nyvalgte presidenten, Felipe Calderon, utnevnte i går et erkekonservativt partimedlem som innenriksminister. Det utløste slåsskamp i kongressen.

Calderons konservative partifeller og opposisjonen fra venstre sparket, slo og dyttet hverandre, og kastet møbler rundt i rommet. De ville alle ha kontroll over podiet.

-Fascist

Kampene varte ifølge nyhetsbyrået Reuters til langt ut på kvelden i går, og venstresiden tok til slutt med seg soveposer og telt inn i salen. De nektet å forlate kongressen.

- Han er en fascist, og vi kommer til å få mer undertrykkelse, sier en talsmann for opposisjonspartiet, Den demokratiske revolusjonens parti, om den utnevnte innenriksministeren Fransisco Ramirez Acuna.

Acuna har vært guvernør i delstaten Jalisco, hvor han lenge har vært kritisert for unødvendig maktbruk mot demonstranter.

Han er ventet å slå hardt ned på opptøyene i byen Oaxaca som i seks måneder har rystet landet.

Omstridt

KAMP OM PLASSEN: Opposisjonen kjemper med det regjerende konservative partiet om plass på podiet i kongressen. Foto: AP/Scanpix
KAMP OM PLASSEN: Opposisjonen kjemper med det regjerende konservative partiet om plass på podiet i kongressen. Foto: AP/Scanpix Vis mer

Calderon vant presidentvalget i Juli med syltynn margin. Mindre enn 0,55 prosentpoeng skilte Calderon fra venstresidens kandidat, Andres Manuel Lopez Obrador. Sistnevnte beskyldte Calderon for valgfusk, og klagde valgresultatet inn til den føderale valgdomstolen.

Calderon ble erklært vinner, og skal fredag offisielt utnevnes. De ser nå etter et alternativt sted for seremonien. I kongressen kan han nok ikke være.

SLÅSSKAMP: Mexicanske politikere sparket fra seg i sinne over utnevnelsen av erkekonservative Acuna.