Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket ned av kongens voktere

En samlet opposisjon støttet av maoistgeriljaen utvider generalstreiken mot Nepals kong Gyanendra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flere tusen nepalesere trosset i går portforbudet og politiets ordre om å skyte dem og strømmet ut i gatene for å kreve demokrati i kongedømmet. Demonstrantene støtte sammen med politiet flere steder rundt hovedstaden Katmandu og i et titall andre byer i Nepal. Minst tre mistet livet.

Demonstrasjonene skulle egentlig markere slutten på en fire dagers generalstreik ledet av sammenslutningen av de sju største opposisjonspartiene i landet. Men opposisjonsalliansen besluttet å utvide generalstreiken på ubestemt tid.

Streiken og demonstrasjonene er støttet av landets militante maoistiske bevegelse og det er første gang siden de sluttet seg til opposisjonen i desember, at de åpent støtter streiker og demonstrasjoner.

Maoistenes støtte er myndighetenes offisielle påskudd for å slå hardt ned på demonstrantene.

Gyanendra ble utropt til konge i 2001 etter at kronprins Dipendra, som ble nektet å gifte seg med sin kjæreste, gikk berserk med et automatvåpen og skjøt sine foreldre kong Birendra og dronning Aishwara, to søsken og fire andre medlemmer av kongefamilien. Til slutt skjøt han seg selv.

Demonstrantenes mål er å avsette kong Gyanendra.

 BANKET OPP:  Politiet gikk hardt til verks mot flere tusen demonstranter som trosset portforbudet i Nepals hovedstad Katmandu for å protestere mot den eneveldige kong Gyanendra. Foto: SAURABH DAS/AP
BANKET OPP: Politiet gikk hardt til verks mot flere tusen demonstranter som trosset portforbudet i Nepals hovedstad Katmandu for å protestere mot den eneveldige kong Gyanendra. Foto: SAURABH DAS/AP Vis mer
TROSSET PORTFORBUD: Flere tusen nepalesere krevde i går demokrati i kongedømmet. Her i Katmandu.
ENEVELDIG: Kong Gyanendra.
SAMMENSTØT: Demonstrantene krever kongens avgang og gjeninnføring av demokrati i Nepal.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling