Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket Norges mektigste menn

Visestatsminister og fungerende olje- og energiminister Anne Enger Lahnstein (Sp) hadde i realiteten ikke noe valg da hun i går sparket Statoil-styret: Hele det politiske miljø forventet det etter en budsjettsprekk på 17 milliarder kroner på Åsgard-prosjektet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dermed kunne Lahnstein feie vekk Norges mektigste menn uten pip av politisk opposisjon. Og en av tidenes største norske industriskandaler var et faktum.

For det er ikke hvem som helst Anne Enger Lahnstein sender på gangen med stryk. I ledelsen for den norske stats oljeselskap sitter Norges mektigste menn og kvinner.

Sammen med styreformannen, sjef for Sparebanken NOR, Kjell O. Kran (61), sparkes de sosialdemokratiske superbossene, Telenor-sjef Tormod Hermansen (59) og LO-leder Yngve Hågensen (60). Og som følge av hoderullingen varslet Statoils mangeårige konsernsjef Harald Norvik (52) i går at han stiller sin plass til disposisjon.

De andre statlig oppnevnte styrerepresentantene som må gå, er:

Vital-sjef Gunn Wærsted, advokat Ellen Mo, Helge Midttun og Mauritz Sahlin.

Selv om beslutningen formelt ble tatt i går, har den vært klar en tid. Selv om Lahnstein har vurdert og veiet for og mot etter at milliardsprekken ble kjent 7. april, hadde hun i realiteten ikke noe valg. Styret måtte blø.

Støtte fra Jens

Dagbladet vet at Arbeiderpartiets ledelse var orientert om den dramatiske beslutningen Lahnstein bekjentgjorde i går. I går ga Ap-nestleder og leder i olje- og energikomiteen Jens Stoltenberg offentlig full støtte til Lahnsteins beslutning.

Også Fremskrittspartiet og Høyre gir Lahnstein full støtte.

Med en pressekonferanse på gangen og kamp om plassene rundt statsråden ble settingen i går nettopp så dramatisk som nyheten skulle tilsi: Olje- og energiministeren sparker styret i statsoljeselskapet for en budsjettsprekk på 17 milliarder kroner.

- Tirsdag er Statoils ordinære generalforsamling. Jeg er kommet til at det ikke vil være rett å gjenopprette det sittende styret, var Lahnsteins dramatiske melding klokka 17.30 i går ettermiddag. Hun la ikke skjul på at situsjonen er alvorlig.

- Jeg er etter en totalvurdering kommet til at det er riktigst for selskapet og Åsgard-prosjektet at styret ikke gjenvelges, og at det blir valgt et nytt styre, sa Lahnstein.

Fortsatt usikkerhet

På gjentatte spørsmål om hvorvidt departementet ikke er fornøyd med informasjonen fra styret om Åsgard-prosjektet, svarte Lahnstein:

- Det ligger i sakens natur at vi vi ikke er tilfreds med informasjonen.

Lahnstein presiserer overfor Dagbladet at departementet har vært løpende orientert om Åsgard-prosjektet. Problemet er innholdet i den informasjon som er gitt.

Nå starter jakten på et nytt styre og en ny konsernsjef.

<B>INGEN NÅDE: </B>Beslutningen om å sparke Statoilstyret ble gjort kjent i går.