Sparket nyhetsanker saksøker tv-kanal for 400 mill.

- Gjort til syndebukk i sak om Bush`s militære fortid.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no:) Etter 24 år som nyhetsanker i «CBS Evening News», ble Rather presset ut i mars 2005 etter et innslag i september 2004 der president George W. Bush ble anklaget for å ha sneket seg unna Vietnamkrigen på urettmessig vis, melder CNN.


Nå krever Dan Rather, som fremdeles hevder Bush-historien er sann,
70 millioner dollar, eller rundt 400 millioner kroner i et søksmål mot sin tidligere arbeidgiver.

- Klagene som fremmes er gammelt nytt, og dette søksmålet er verdiløst, sier talskvinne i CBS, Diana McClintock, ifølge CNN.

Massiv kampanje

Rather mener han ble gjort til syndebukk i kjølvannet av saken om president George W. Bush`s militære fortid, som i ettertid ikke viste seg å være fullstendig dokumenterbar.

Innslaget kom midt i valgkampen der Bush ble utfordret av Vietnam-veteranen John Kerry, og fikk stor oppmerksomhet.

CBS gikk senere delvis tilbake på historien og medga at dokumentene som lå til grunn for anklagene mot Bush ikke lot seg verifisere.

Det hvite hus og republikanerne innledet en massiv kampanje mot CBS, og Rather hevder at han ble gjort til syndebukk av CBS-ledelsen som tvang ham til å beklage offentlig.

SAKSØKER ARBEIDSGIVER: Tidligere nyhetsanker Dan Rather i CBS saksøker tv-kanalen for 400 millioner kroner fordi han ble «utpekt som syndebukk» etter en falsk sak om president Bush`s militære fortid. Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS
SAKSØKER ARBEIDSGIVER: Tidligere nyhetsanker Dan Rather i CBS saksøker tv-kanalen for 400 millioner kroner fordi han ble «utpekt som syndebukk» etter en falsk sak om president Bush`s militære fortid. Foto: LUCAS JACKSON/REUTERS Vis mer

- Ofret hans journalistiske omdømme

Fem måneder senere forlot Rather stillingen som nyhetsanker, og i juni 2006 fikk han heller ikke slippe til på skjermen mer i det populære nyhetsprogrammet «60 Minutes». Nå vil 75-åringen ha oppreisning.

- De ofret Rathers journalistiske omdømme ved uriktig å anklage ham for de påståtte feilene i sendingen. CBS reduserte deretter staben hans, støtten til ham og tiden han fikk på lufta, stikk i strid med kontrakten de hadde undertegnet, heter det i søksmålet.

Rather anklager CBS for å ha påført ham «betydelig inntektstap» og krever nærmere 400 millioner kroner i oppreisning.

Rathers advokat Martin Gold understreker at mesteparten av pengene vil bli gå til arbeidet for å fremme en uavhengig presse, dersom den tidligere ankermannen skulle vinne fram i retten.

Sparket nyhetsanker saksøker tv-kanal for 400 mill.