FIKK SPARKEN: Aase Jacobsen, redaktør for www.aperitif.no, fikk sparken som vinanmelder etter å ha skrevet om en av VGs anmeldere.
FIKK SPARKEN: Aase Jacobsen, redaktør for www.aperitif.no, fikk sparken som vinanmelder etter å ha skrevet om en av VGs anmeldere.Vis mer

Sparket på grunn av påstander om brødkasting

- VG ønsker å kneble ytringsfriheten, sier tidligere vinanmelder

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Redaktør for nettstedet Apéretif og vinanmelder i VG, Aase Jacobsen, presenterte på Apéretifs nettsted et udokumentert rykte om at restaurantanmelder Erik Fosnes Hansen kastet brød på en kelner på resturanten Bagatelle i Oslo, skriver Dagens Næringsliv (DN).

Nå har Jacobsen fått sparken av VGs redaktør Torry Pedersen.

- Ifølge presseetikken skal man bevise det man skriver eller la være å sette ryktene på trykk. Man bruker ikke et uverifisert rykte for å beskrive en navngitt persons oppførsel på jobb, sier Pedersen til DN.

Uønsket av restauranter
Tidligere denne måneden ble det kjent at Erik Fosnes Hansen og hans kollega er uønsket av elleve restauranter i Oslo. Restaurantene kritiserte anmelderduoen for å skjelle ut ansatte og å bruke stoppeklokke på kelnere. Det var dette Jacobsen kommenterte da hun presentertet ryktet.

Aase Jacobsen sier at dette handler om VGs ønske om å kneble ytringsfriheten til et selvstendig medium.

- Det er selvfølgelig noe vi ikke kan leve med. Dette er høyst oppsiktsvekkende og vil neppe ha skjedd under tidligere ansvarlig redaktør Bernt Olufsen, som forsvarte ytringsfrihet til det ytterste, sier Jacobsen til DN.

- Jeg blir rystet
- Det er ikke sant i et ord av det. Jeg vil understreke at jeg aldri har oppført med ubehøvlet overfor personalet på en restaurant. Det er så fullstendig hinsides den oppdragelsen jeg har fått, og så hinsides hvordan jeg etter 25 år som profesjonell skribent ville forholde meg til anmelderoppdraget, at jeg blir helt rystet, ja, faktisk blir personlig svært fortvilet og såret over påstandene, skriver Fosnes Hansen som svar på ryktet, i følge DN.

NEKTER: Erik Fosnes Hansen skriver at han blit såret over påstandene. . Foto: Anders Grønneberg
NEKTER: Erik Fosnes Hansen skriver at han blit såret over påstandene. . Foto: Anders Grønneberg Vis mer

Jacobsen sier at ingen ønsker å stå frem og bekrefte ryktet fordi at de er redde for represalier.

Per Blomquist, daglig leder på Bagatelle ønsket ikke å kommentere ryktene om brødkasting, skriver DN.

SPARKET: Torry Pedersen sier at det var hans valg, som redaktør, å gi Jacobsen sparken. 
Foto: Berit Roald / Scanpix
SPARKET: Torry Pedersen sier at det var hans valg, som redaktør, å gi Jacobsen sparken. Foto: Berit Roald / Scanpix Vis mer