Sparket politimann i «terningene» etter jakkebråk på utestedet Yatzi

Mann (30) ble frikjent for vold mot politiet, men fikk samfunnsstraff etter trusekast.

SAMFUNNSTRAFF FOR TRUSEKAST: Mannen (30) ble frikjent for vold mot politiet etter å ha sparket en politimann i skrittet, men ble dømt i Oslo tingrett for å ha kastet underbuksa si på en annen. Foto: Agnete Brun/Dagbladet
SAMFUNNSTRAFF FOR TRUSEKAST: Mannen (30) ble frikjent for vold mot politiet etter å ha sparket en politimann i skrittet, men ble dømt i Oslo tingrett for å ha kastet underbuksa si på en annen. Foto: Agnete Brun/DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): 30-åringen tilsto alle tiltalepunktene mot ham da rettssaken mot ham gikk i Oslo tingrett.

Oslo-mannen var blant annet tiltalt for vold mot offentlig tjenestemann etter å ha sparket en politimann i skrittet da han ble anholdt for ordensforstyrrelse ved stengetider på utestedet Yatzi i Oslo. Han slo også til en glassdør. Senere på natta, under ransakelsen av mannen, kastet han underbuksa si på en politibetjent.

Mannen forklarte i retten at han var i ferd med å forlate utestedet, men kom på at han hadde glemt jakka si. Han gikk inn igjen, men der fant han en mann som hadde tatt på seg hans jakke. Det hele endte i en krangel på utsiden, ifølge dommen fra Oslo tingrett.

Trusekast Ifølge vitner skal mannen ha oppført seg utagerende på stedet og mannen ble lagt i bakken av en dørvakt og et vitne i påvente av politiet.

Da 30-åringen ble plassert i politibilen har en politibetjent forklart at den pågrepne tok notisblokken hans. Da politimannen skulle plukke den opp igjen fikk han et spark i skrittet, mener han.

I løpet av pågripelsen ropte han også «hold kjeft din fitte» til en mannlig politibetjent, ifølge dommen.

Senere i politiarresten, da han skulle kroppsvisiteres, kastet han underbuksa i bakhodet på en politibetjent.

Mannen, som tidligere er straffedømt, erkjente i retten straffskyld for alt han ble beskyldt for. Han sier han ikke husket å ha sparket politimannen i skrittet, men så ikke bort i fra at han hadde gjort det hvis det var det vitnene på stedet så.

43 timer samfunnsstraff Likevel valgte retten å frikjenne mannen fordi retten mener det var mer en impulshandling enn et forsøk på å angripe en politimann. Mannen ble heller å dømme for legemsfornærmelse. Mannen ble også frikjent for å ha slått til glassdøra.

De andre forholdene han innrømmet ble han dømt for. Dommen, som også inkluderte at  han kjørte for fort med bil og uten gyldig førerkort ved to andre anledninger, ble satt til at mannen må gjennomgå 43 timer samfunnsstraff. Påtalemyndigheten la ned påstand om 26 dager i fengsel.

- Han har lagt seg flat fra første stund og beklaget episoden. Han er selvsagt glad for å slippe fengselsstraff, sier mannens forsvarer, advokat Ketil Magnus Berg i Advokatfirmaet Furuholmen.
Politiet anker Advokaten hadde torsdag denne uka ikke registrert at dommen var anket, men ifølge aktor i saken, politiadvokat Sven T. Røer i Oslo-politiet har de kommet med en innstilling om anke til statsadvokaten.

Arne Johannessen, leder i Politiets Fellesforbund kommenterte saken tidligere i uka med forbehold om at saken ikke var påanket.

Hans reaksjon på anken er fjernet fra artikkelen. Dagbladet beklager feilen.

Forbundslederen mener likevel domsavgjørelsen er overraskende.

Han sier Høyesterett i en prinsippdom har slått fast at vold mot offentlige tjenestemenn skal straffes med ubetinget fengsel.

- Dette har ikke minst med utviklingen med mer vold og trusler mot politiet de siste årene. Dette gir et veldig dårlig signal og er et tilbakeslag for noe vi har hatt et veldig sterkt fokus på, sier han.

REAGERER: Leder Arne Johanessen i Politiets Fellesforbund reagerer på dommen fra Oslo tingrett. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet
REAGERER: Leder Arne Johanessen i Politiets Fellesforbund reagerer på dommen fra Oslo tingrett. Foto: Hans A. Vedlog/Dagbladet Vis mer