Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket redaktør varsler kamp

BERGEN (Dagbladet): Sjefredaktør Finn Jarle Sæle er dypt skuffet over å ha blitt sparket fra den kristne dagsavisen Dagen. Han har drevet avisa med økonomisk overskudd de siste ti åra.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Sæle utelukker ikke at saken ender i en opprivende rettsak med advokat Tor Erling Staff som prosessfullmektig.

Det er ikke første gangen sterke krefter blant eierne har forsøkt å kaste den omstridte redaktøren.

Sist gang de ville vippe ham av redaktørkrakken var i fjor sommer, men med hjelp fra advokat Tor Erling Staff klarte Sæle å bli i stillingen fram til i dag. I mellomtida er arbeidsmiljøet og lederegenskapene til sjefredaktøren blitt kartlagt og nedskrevet i en rapport. I den skal også begrunnelsen for oppsigelsen ligge.

Uten tillit

- Vi har diskutert forskjellige løsninger, men har ikke lenger tillit til hans lederegenskaper i redaksjonen, sier styreformann Nils Arnt Lines.

- Ingen redaktør i norsk presse er blitt oppsagt så mange ganger som meg. Jeg må nok innrømme at konfliktstoffet går tilbake til et par abortsaker jeg har skrevet. Kampen for barnet i mors liv er blitt døpt som kampanjejournalistikk. Nå vil jeg ha noen dager med bønn, ro og hvile og forhandlinger med styret, så får vi se hva det blir til. Hvis det ender opp med en opprivende rettsak vil det bli å sammenlikne med en kjernefysisk krig, sier Sæle.

- Merker øksa

Sæles kampanjevenner Kåre Kristiansen, Ludvig Nessa og Leif Wellerop holdt i dag pressekonferanse for å fortelle at det kommer til å gå nedenom og hjem for avisa, som har drøye 10 000 abonnenter. De mener avisa går en mørk tid i møte hvis styret ikke omgjør sin beslutning om å avsette sjefredaktøren.

- Ludvig Nessa er blitt hugget ned i åndskampen. Sæle har støttet denne kampen, og nå er det han som merker øksa fra egne venner, sier Leif Wellerop, som representerer frikirkelige organisasjoner og er en kjent Israel-venn.

Sa opp

Ludvig Nessa har allerede sagt opp sitt abonnement i protest mot det han mener er en ny redaksjonell linje fra avisens eiere. Nessa ber alle andre abonnenter om å gjøre det samme.

- Jeg har ingen tro på at «Ja til livet»-aksjonen vil bli tatt opp som kampsak i Dagen lenger, sier Nessa.

Nessa, Kristiansen og Wellerop sysler med tanker om å starte en ny kristen ukeavis, men de har ennå ikke tatt noen endelig beslutning.

- Hvis jeg får et kall fra en ny kristen avis, vil jeg reflektere over det, sier Sæle.

Redaksjonssjef Odd Sverre Hove er konstituert i stillingen som sjefredaktør i Dagen.

KAMPFELLER: Finn Jarle Sæle sammen med sin støttespiller og Dagen-venn Kåre Kristiansen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!