Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Sparket Rikshospitalet-direktør er offer for «politisk styrt hekseprosess»

Ansatte og medlemmer av Rikshospitalets styre raser mot oppsigelsen av Åge Danielsen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Etter et styremøte som varte i nærmere tolv timer, fram til midnatt, besluttet Rikshospitalets styre å gi direktør Åge Danielsen (65) sparken.

- Styret finner det meget kritikkverdig at administrerende direktør iverksatte forberedelser til bygging av sykehotell på Radiumhospitalet uten at godkjenning og finansiering var på plass, sa styreleder Kristin Ørmen Johnsen på pressekonferansen en snau time senere.

Styreleder Johnsen mener at relevant informasjon om byggeprosjektet ikke ble gitt videre. Hun ville ikke svare på om det var splittelse i styret, men kilder Dagbladet.no har vært i kontakt med bekrefter ulike oppfatninger om Danielsens avgang.

- Ut ifra en helhetsvurdering av situasjonen har et flertall i styret konkludert med at foretaket er best tjent med at administrerende direktør går av, fastslo styrelederen, som ikke ville gi ytterligere kommentarer da Dagbladet.no tok kontakt med henne i natt.

Helseminister på krigsstien

Danielsen er godt likt av mange ansatte og har holdt stillingen i 11 år. Da han kom til gårsdagens styremøte klappet både pårørende, pasienter og ansatte for ham.

Striden som førte til avgangen handler om et pasienthotell som fram til nå har kostet 30 millioner kroner å bygge, men bakteppe er et helse-Norge som bruker langt mer enn det får bevilget. I 2007 var overforbruket i Helse Sør-Øst, som eier blant annet Rikshospitalet, på rundt en milliard kroner.

Da Helseminister Sylvia Brustad redegjorde for Stortinget om sykehusøkonomien 26. februar, slo hun fast at årets sykehusbudsjett er på formidable 85 milliarder kroner, og at ramaskriket fra Sykehus-Norge om pengemangel skyldes mangel på respekt for Stortingets budsjettrammer.

SINT OG SKUFFET: Foretaksrepresentant for overlegene, Olaug Villanger er skuffet og sint over styrets vedtak. Hun vil ikke utelukke at de ansatte ved sykehuset går til aksjoner i dag. Foto: Scanpix
SINT OG SKUFFET: Foretaksrepresentant for overlegene, Olaug Villanger er skuffet og sint over styrets vedtak. Hun vil ikke utelukke at de ansatte ved sykehuset går til aksjoner i dag. Foto: Scanpix Vis mer

Siste spiker i kista

Hun nevnte spesielt Helse Sør-Øst, som fikk et underskudd på om lag en milliard kroner i 2007.

- Slik kan ikke helsetjenesten fortsette. Det er grunnleggende udemokratisk. Orden i økonomien er viktig for alle, slo Brustad fast fra talerstolen.

Dette fremsto som den siste spikeren i kista for Danielsens tid i direktørstolen - i natt var det over.

Pasienthotellet har så langt kostet 30 millioner, men nå er det usikkert om det overhodet vil bli ferdig stilt. Prosjektet ble begrunnet med at sykehuset og pasienter skulle slippe unna Oslos dyre, og ofte fulle, hoteller.

- En hekseprosess mot Danielsen

Før styret startet behandling av personalsaken om Danielsens framtid redegjorde administrasjonen og Danielsen selv for situasjonen.

- Man kan alltid diskutere detaljer, men forklaringene hans var gode, sier vara til styret Andreas Stensvold til Dagbladet.no.

image: - Sparket Rikshospitalet-direktør er offer for «politisk styrt hekseprosess»

Han mener sykehusdirektøren ble ofret i en heksejakt og at det har vært utøvd politisk press mot styret i saken.

- Man ville fjerne en syndebukk. Dette har vært en hekseprosess mot Danielsen slik jeg oppfatter det, sier Stensvold, som forlot møtet før den lukkede behandlingen av personalsaken.

Styremedlem Elisabeth Emilsen deltok på resten av møtet, og hørte redegjørelsen i forkant.

- Det var en god redegjørelse av administrasjonen, sier Emilsen, som ikke vil svare på om hun støtte avgjørelsen om å kaste Danielsen.

- Hvor lang tid tar det før en ny direktør er på plasss?

- Det blir ansatt en midlertidig direktør, det er alt jeg vet, sier Emilsen.

Den nye direktøren blir nåværende økonomidirektør Morten Reymert.

- Styret er feigt

Foretaksrepresentant for overlegene, Olaug Villanger er skuffet og sint over styrets vedtak.

- Jeg er bekymret for ansattes reaksjon. Danielsen har sterk støtte her og styret får ta konsekvensene, sier hun til Dagbladet.no.

I morgen tidlig skal de ansatte ha allmøte. Villanger er usikker på resultatet, men utelukker ikke aksjoner fra de ansatte.

Det er valg av nytt styre i april. Aftenposten skrev i går at Rikshospitalets eiere, Helse Sør-Øst, der tidligere Ap-justisminister Hanne Harlem er styreleder, forlangte Åge Danielsens avgang. Om ikke, ville de sørge for at Rikshospitalets styre ikke ble gjenvalgt.

- Hvis det enten var dem eller ham, så er styrets opptreden feig. Man må ha integritet, sier Villanger, som selv støtter planene om pasienthotell og frykter det nå kan bli både utsatt og dyrere enn det opprinnelige oversalget på 125 millioner.

- Et pasientsykehus sparer sykehuset for penger til dyre hoteller, sier hun.

Johnsen og Harlem avviser avtale

Villanger er ikke tvil om at avgangen er beordret fra Helse Sør-Øst, og mener de har vært prinsippryttere i saken.

- Styret har ikke vært upåvirket i denne saken, sier Villanger.

Johnsen avfeide imidlertid alle slike spekulasjoner på pressekonferansen i natt.

- Dette er et vedtak styret har fattet på selvstendig grunnlag, understreket styrelederen, ifølge NTB.

Styreleder Hanne Harlem i Helse Sør-Øst avviser bestemt at hun presset Rikshospitalets styre til å avskjedige Åge Danielsen.

- Jeg har ikke på noe tidspunkt gitt Rikshospitalets styre beskjed om hva de skal gjøre i denne saken, sier Hanne Harlem til NTB.

Danielsen beklaget

Da styret behandlet sykehotellsaken tidligere torsdag, beklaget Åge Danielsen at kommunikasjonen mellom Helse Sør-Øst og sykehusledelsen ikke hadde vært god nok. Han understreket at sykehuset handlet i god tro når det gjaldt tolkning av regelverket angående investeringsmidler.

- Her er det veldig klare regler. Det å sette i gang byggingen av dette hotellet var utvilsomt noe som krevde vedtak i styret i Helse Sør-Øst. Dette er en sak vi ikke har behandlet, men som vi skulle behandlet, sier styreleder Hanne Harlem i Helse Sør Øst til NTB.

Bygger pasienthotell

Rikshospitalets styre ønsker nå å fortsette byggingen av pasienthotellet så raskt som mulig, men må først diskutere saken med eieren.

Danielsen har en rekke styreverv, blant annet som styreleder i Forsvarbygg.

Dagbladet.no fikk i natt opplyst at avgått direktør Åge Danielsen ikke var tilgjengelig for kommentar.

GA KLAR BESKJED: Helseminister Sylvia Brustad og styreleder i Helse Sør-Øst er gamle kjente fra regjeringen Stoltenberg I og Arbeiderpartiet. Brustad ga klar beskjed om at Helse Sør-Øst måtte rydde opp i budsjettene. Harlem har kritisert Danielsens pasienthotell-prosjekt kraftig.
SAMMEN MED STYRET: Sykehusdirektør Åge Danielsen (f.v.) kommer til styremøtet torsdag, i følge med styremedlem Randi Flesland, styreleder Kristin Ørmen Johnsen og styremedlem Liv Aarum (th).
STÅR BAK DANIELSEN: Avgått direktør Åge Danielsen er populær blant de ansatte ved Rikshospitalet.
REDDET SEG SELV: Styreleder på Rikshospitalet, Kristin Ørmen Johnsen, ga direktør Åge Danielsen sparken. Men de skal allikevel bygge det omstridte pasienthotellet. Flere mener hun selv måtte gå om ikke Danielsen ble sparket.
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media