Sparket til blods av Pinochet-venner

LONDON (Dagbladet): José Soto Beltran rømte til Norge for 25 år siden. I går var han i London for å vise sin avsky mot Augusto Pinochet, og ble igjen sparket til blods av diktatorens tilhengere.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Den nå 50 år gamle dataingeniøren slo seg ned i fredelige Norge etter å ha blitt forfulgt i Chile. Han ble derfor svært skuffet over at pinochistene igjen brukte vold mot ham.

Sparket i går

- Jeg gikk feil utenfor retten, og ble omringet av pinochistene. De kalte meg infiltratør, sparket meg til blods og jeg måtte få hjelp av politiet, sier José Soto Beltran til Dagbladet.

Da generalen kom til rettslokalet, sto José klar med sin plakat der det sto på norsk: «Pinochet er Chiles Quisling!» Det var et stort øyeblikk for ham å se at den gamle tyrannen måtte møte for rettsapparatet.
- Det er 30 år siden jeg så skolevennene mine i Chile. I dag så jeg dem igjen på bilder, på plakater der det samtidig sto at de var forsvunnet. Jeg er glad for å kunne uttrykke mitt hat mot mannen som har ødelagt mitt fedreland, sier José.

Han så Pinochet noen sekunder, og synet var verd turen til London.

Feirer i dag

- Det var en deilig følelse å se en mann som har drept så mange, og gått fri i 23 år, endelig bli stilt til ansvar, sier han.

Den eneste skår i gleden for Beltran er at hans folk er dypt splittet som følge av arrestasjonen av Pinochet.

- Folket i Chile burde feiret. De burde danset i gatene og gledet seg over at diktatoren endelig er borte.

I stedet tør de ikke si hva de mener, og det er opptøyer blant det splittede folket.

Det var en gruppe på fire eksilchilenere som i går tidlig reiste fra Norge til London for å demonstrere mot diktator Augusto Pinochet. I dag feirer de!