Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparket utro kone på leggen - risikerer fengsel

Kona skrøt av helg med elsker overfor ektemannen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): 33-åringen som i oktober ble frikjent for å ha spyttet på og sparket sin utro kone i leggen, risikerer nå å bli dømt når ankesaken nå kommer opp for Gulating lagmannsrett, melder BT.no.

- Fineste helg på mange år

Høsten 2004 fortalte kona at hun skulle på helgetur til noen venninner. Da hun kom hjem igjen søndag kveld, innrømmet hun at hun i virkeligheten hadde tilbrakt helga med en annen mann. I løpet av krangelen som oppsto, utbrøt hun også at det hadde vært den fineste helga hun hadde hatt på mange år. Under krangelen ga ektemannen kona et spark på leggen.

Noen uker seinere spyttet han henne i ansiktet. Bakgrunnen var at kona hadde besøk av en annen - bare delvis påkledd - mann som satt i stua med et av ekteparets barn da 33-åringen kom hjem.

I den svært kontroversielle dommen fra Sogn tingrett ble mannen frikjent for konevolden. De to lekdommerne, som utgjorde rettens flertall, mente at mannens selvfølelse og ærefølelse var blitt krenket såpass at han kunne frifinnes etter straffelovens paragraf 228, punkt 3, som sier at dersom en handling er skjedd på grunn av en forutgående legemsfornærmelse eller ærekrenkelse (provokasjon), kan den være straffri. Fagdommeren var uenig.

Påtalemyndigheten, statsadvokatene i Møre og Romsdal og Sogn og Fjordane, anket imidlertid dommen, og ankesaken startet altså i Gulating lagmannsrett i dag.

- Ikke provokasjon

Statsadvokat Bjørn Soknes mener at tingrettsdommen bygger på feil lovanvendelse.

- Det er ikke snakk om ærekrenkelse forut for verken sparket eller spyttingen, og det var dermed ikke provokasjon i lovens forstand, sa Soknes.

- Det som ble sagt, må ses i sammenheng med situasjonen. Kona krenket sin manns ærefølelse ved å si det hun sa, sa forsvarer Maria Kirkeeide.

- Dette gir helt feil signal ut i samfunnet. Uansett hva en mann har opplevd, har han ingen rett til å slå en kvinne, uttalte Tove Smaadahl i krisesentersekretariatet til NRK etter frifinnelsen i tingretten.

Aktor har la ned påstand om 21 dager betinget fengsel og 5000 kroner i bot for 33-åringen.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media