Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparte 100 000 på å droppe rasekspert

Under arbeidet med rasblokka i Ålesund.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Byggeleder og aksjonær i selskapet som bygget blokka som raste i Ålesund, vurderte selv rasfaren og sikringsbehovet på den nysprengte tomten i Fjelltunveien 31.

Slik sparte selskapet som bygget blokka 100 000 kroner, skriver Dagens Næringsliv.

Bakgrunnen for dette var at sprengningsarbeidet ble mye mer omfattende enn forutsatt, noe som førte til en halv million kroner i ekstra kostnader. Derfor ble aksjonær og byggeleder Steinar Trygstad satt til å vurdere om det var behov for ytteligere sikringsarbeid.

26. mars kollapset boligblokka i Fjelltunveien etter at fjellet løsnet bak blokka. Fem personer omkom i ulykken.

Hadde kostet 100 000

Ingeniørgeolog Geir Bertelsen i Geo Bergen utarbeidet den første rapporten om fjellforholdene på tomten, og anbefalte en ny vurdering etter at sprengningsarbeidet var ferdig.

- Det bør være innlysende at man ikke kan vurdere sikringstiltakene fullgodt før sprengningen faktisk er utført. Derfor anbefalte jeg at sikringstiltakene måtte vurderes etter sprengning og sluttrensk av fjellet, sier Bertelsen til Dagens Næringsliv.

Det ble imidlertid aldri hentet inn en ny ekstern geologvurdering. Dette ville ha kostet 100 000 kroner eksklusive moms, anslår ingeniørgeologen.

BLE IKKE GJORT NY SIKRING: Selv om en rapport anbefalte det, ble det aldri foretatt en ny vurdering av geolog etter sprengningsarbeidet i forbindelse med byggingen av blokka i Fjelltunveien 31. Fem personer omkom da blokka kollapset etter at det gikk et ras bak blokka. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX
BLE IKKE GJORT NY SIKRING: Selv om en rapport anbefalte det, ble det aldri foretatt en ny vurdering av geolog etter sprengningsarbeidet i forbindelse med byggingen av blokka i Fjelltunveien 31. Fem personer omkom da blokka kollapset etter at det gikk et ras bak blokka. Foto: SARA JOHANNESSEN/SCANPIX Vis mer

Tolket rapport som konkret anbefaling

Tom Arne Olsen i Rambøll Norge har tidligere bekreftet at sikringsbehovet i stedet ble vurdert av Svinø Entreprenør og Steinar Trygstad, byggeleder og også eier i Fjelltunveien 31 AS. Idar Svinø i Svinø Entreprenør avviser at selskapet deltok i slike vurderinger.

- Vi utførte sikringstiltakene fortløpende under sprengningsarbeidene etter geologiens anbefalinger. Vi har ikke kompetanse til å overprøve geologiens vurderinger, sier Idar Svinø.

På tross av forbeholdene fra ingeniørgeolog Bertelsen, tolket Svinø Entreprenør hans rapport som en konkret sikkerhetsanbefaling.

Byggingen i Fjelltunveien kostet nærmere 30 millioner kroner.

image: Sparte 100 000 på å droppe rasekspert
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media