Sparte 11 mill. på å selge én uke før skuffende tall

Øystein Stray Spetalen sparte 11 millioner kroner på å selge i tide.

 Godt salg:  Øystein Stray Spetalen sparte 11 millioner kroner på å selge mesteparten av Weifa-aksjene sine. Foto: ØISTEIN NORUM MONSEN
Godt salg: Øystein Stray Spetalen sparte 11 millioner kroner på å selge mesteparten av Weifa-aksjene sine. Foto: ØISTEIN NORUM MONSENVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): - Generelt kan jeg si at jeg synes det er spesielt at et styremedlem kan selge så nær en kvartalsrapport. Det er litt merkelig, sier Weifa-analytiker Patrik Ling i DNB til Finansavisen.

Fredag 16. oktober solgte Øystein Stray Spetalen totalt 65 millioner Weifa-aksjer for 1,27 kroner stykket. I går la Weifa frem en kvartalsrapport som var litt svakere enn forventet, og aksjen fortsatte ned store deler av dagen og lå i går ettermiddag på 1,10 - ned 4,35 prosent fra sluttkursen tirsdag.

- Rapporten var litt skuffende. Smertestillende var det som var svakest, men det skyldes markedet som var ned seks prosent. Men samtidig økte Weifa sin markedsandel, sier Ling til Finansavisen.

Sparte 11 mill. Weifa leverte 77 millioner i omsetning i tredje kvartal, hvilket var på linje med samme kvartal i fjor, mens driftsresultatet før avskrivninger endte på 16,9 millioner.

- Det er svakere enn hva selskapet har guidet, sier en investor til Finansavisen.

Spetalen innkasserte 82,5 millioner kroner på aksjesalget i Weifa. Det var 11 millioner kroner mer enn han ville fått for aksjene i går.

Verdipapirloven gjelder Selv om Ling mener handelen kom nær kvartalsrapporten i tid, betyr ikke det at Spetalen har gjort noe galt. Kommunikasjonsdirektør Geir Harald Aase ved Oslo Børs sier at det er Verdipapirhandelsloven som gjelder i slike saker.

Aase viser overfor Finansavisen til lovparagraf 3-6 der det heter at innsidere før de kan foreta seg transaksjoner må forvisse seg om det foreligger innsideopplysninger.

Det er følgelig ikke slik at det er spesielle perioder der innsidere kan handle i aksjen og andre perioder de ikke kan handle i aksjen. Det eneste som betyr noe er om det foreligger innsideinformasjon eller ikke.

Kjøper av Spetalens aksjepost var Anders Wilhelmsen-selskapet Watrium. Spetalen skal ikke ha kjent til kvartalstallene da han solgte aksjene. Watrium skal videre ha gjort grundige analyser av Weifa og bedt Carnegie skaffe en stor post i selskapet. Salget skal således ha vært initiert av kjøper og ikke Spetalen selv.

Øystein Stray Spetalen vil ikke kommentere Weifa-salget overfor Finansavisen.

Flere nyheter Spetalen selger unna - aksjen stuper
Grønne skudd for Spetalens miljøalibi
Ferske tall fra Spetalen-selskap