Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparte 37 000 fengselsdøgn på å sende utenlandske fanger hjem

- Vi sørger for at de ikke opptar plasser i Norge.

HØYESTE ANTALL NOENSINNE: 65 utenlandske fanger ble sendt ut av Norge i fjor, for å sone i hjemlandet. Foto: Aftenposten / NTB Scanpix
HØYESTE ANTALL NOENSINNE: 65 utenlandske fanger ble sendt ut av Norge i fjor, for å sone i hjemlandet. Foto: Aftenposten / NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

65 utenlandske fanger ble i fjor sendt ut av Norge for å sone i sine hjemland. Det er ny rekord.

- Regjeringen har sørget for at enda flere utlendinger i norske fengsler får sone i hjemlandet. Ved å overføre enda flere sørger vi for at de ikke opptar fengselsplasser i Norge, sier justisminister Per-Willy Amundsen (Frp) til NTB.

- Dette er det høyeste antallet noensinne. Det er vi svært godt fornøyd med, legger han til.

21 straffedømte ble overført til Litauen, mens Romania er nummer to på listen med 13 overførte.

Frigjør plasser

Det er Kriminalomsorgsdirektoratet (KDI) som har ansvaret for arbeidet med soningsoverføring.

Totalt betyr fjorårets antall en innsparing på 36 823 fengselsdøgn for norske fengsler. Det tilsvarer vel 100 fengselsplasser med 100 prosent belegg i ett år.

- Kriminalomsorgen er fornøyd med at vi klarer å holde antall soningsoverføringer oppe. Dette er i tråd med de politiske føringene vi arbeider etter, sier direktør Marianne Vollan i Kriminalomsorgsdirektoratet.

Mål om flere

Regjeringen håper å få på plass enda flere avtaler om soningsoverføring i løpet av året. Blant annet pågår forhandlinger med Serbia og flere andre land, ifølge Amundsen.

- Totalt utenfor Norden anslår vi at det er potensial for å kunne overføre 80-100 fanger i året. Vi begynner dermed å nærme oss noen begrensninger, sier han.

Samtidig ble det i starten av desember klart at soningskøene i norske fengsler fortsetter å krympe. Da sto 242 straffedømte i kø, mot 1.213 i oktober 2013.

Fremskrittspartiet mener soningsavtalen med Nederland er å takke for denne utviklingen.

(NTB)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling