Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparte 45 000 på én måned

Nordmenn med lån i utenlandsk valuta kan gni seg i hendene: Bare den siste måneden har de spart titusenvis av kroner på boliglånet. Dagbladets test ga gevinst på svimlende 45 000 kroner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

For en måned siden tok Dagbladet opp fire lån. Hvert lån er på en million kroner og er tatt opp i henholdsvis sveitsiske franc, euro, svenske og norske kroner. I tida framover skal vi følge lånene og se hvordan renteforskjellen og valutautviklingen slår ut i tap eller gevinst.

Gigantgevinst

Foreløpig er alt rosenrødt. Ikke bare er renteforskjellen fremdeles stor mellom det norske lånet og de tre øvrige (opptil 4,5 prosentpoeng). I tillegg har også styrkingen av kronekursen gjort valutalånene til en eventyrlig investering denne perioden.

Forholdet er som følger: Dersom du går i banken din og tar opp et lån i for eksempel sveitsiske franc, må lånet også nedbetales i sveitsiske franc. Ettersom nordmenn flest har sine inntekter i norske kroner, må kronene veksles om til franc før nedbetaling kan skje. Jo sterkere en norsk hundrelapp er, jo flere franc får du. Når krona styrker seg, blir det altså billigere å betale ned lånene.

Og det er nettopp det som har skjedd den siste måneden. Krona har styrket seg hele 4,1 prosent mot sveitsiske franc. Dermed blir brutto valutagevinst formidable 41500 kroner dersom lånet innfris nå. I tillegg er månedens renteutgifter nesten 4000 kroner mindre på det sveitsiske lånet enn på lånet som er tatt opp i norske kroner.

Den totale brutto besparelsen blir dermed 45227 kroner.

Også i svenske kroner og euro har gevinsten vært skyhøy den siste måneden.

Ifølge Skattedirektoratet er gevinsten skattepliktig (28 prosent). Tap kan du føre til fradrag.

Fare på ferde

Og dermed er det fristende å trekke konklusjonen at valutalån er den rene pengemaskinen.

Slik er det dessverre ikke.

All økonomisk teori tilsier at renteforskjellen over tid utliknes av endringer i valutaens verdi. Det du vinner på renta, vil du tape på valutaen. Over tid. Selv om Dagbladets eksempel til fulle viser at det er mulig å gjøre store penger i perioder, er bankenes eksperter de første til å fraråde valutalån. Det skyldes ikke at bankene tjener mindre penger på denne typen lån (Kreditkassen beregner seg for eksempel en margin på 1,5 prosentpoeng), men at faren for sviende tap er stor.

- Så lenge kunden har sine inntekter i norske kroner, fraråder vi lån i valuta. Risikoen er for stor, man må vite hva man gjør, sier Marius Lømo, analysesjef i Christiania Markets.