SLO AV OSLO:Rådhuset, Aker Brygge og Akershus festning i Oslo fotografert under «Earth Hour». Over hele verden velger mange å slukke lysene som en symbolsk handling for å få ned energiforbruket. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
SLO AV OSLO:Rådhuset, Aker Brygge og Akershus festning i Oslo fotografert under «Earth Hour». Over hele verden velger mange å slukke lysene som en symbolsk handling for å få ned energiforbruket. Foto: Kyrre Lien / ScanpixVis mer

Sparte strøm nok til 6 millioner lyspærer

Norges bidrag til årets Earth Hour var å slukke lys nok til å spare 250 millioner watt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Det er den nedgangen Statnetts Landssentral målte i det norske strømforbruket i timen mellom 20.30 og 21.30 da Earth Hour nådde Norge. Det tilsvarer drøyt 6 millioner slukte 40-watts lyspærer eller en tidel av strømforbruket i Oslo.

MØRKLA OSLO: Operaen, Postgirobygget og Oslo Plaza fotografert fra Ekeberg under "Earth Hour". Over hele verden velger mange å slukke lysene som en symbolsk handling for å få ned energiforbruket. Foto: Kyrre Lien / Scanpix
MØRKLA OSLO: Operaen, Postgirobygget og Oslo Plaza fotografert fra Ekeberg under "Earth Hour". Over hele verden velger mange å slukke lysene som en symbolsk handling for å få ned energiforbruket. Foto: Kyrre Lien / Scanpix Vis mer

- At så mange med tilgang til en lysbryter bidrar, gir et globalt og visuelt uttrykk for folks vilje til å vise at de bryr seg om verdens energiforbruk og miljø, sier konsernsjef i Statnett, Auke Lont.

Ny rekord
HALVGJORT AV OPERAEN: Operaen i Oslo ble mørklagt under Earth Hour kl. 20.30 lørdag kveld. Men lysene var bare slukket i 30 minutter grunnet en forestilling. Earth Hour er en global kampanje for å skape bevissthet om de menneskeskapte klimaendringene, der deltakerne slukker lyset i én time mellom klokken 20.30 og 21.30 lokal tid. Årets kampanje støttes offisielt av flere enn 4.000 byer i 125 land verden over.
HALVGJORT AV OPERAEN: Operaen i Oslo ble mørklagt under Earth Hour kl. 20.30 lørdag kveld. Men lysene var bare slukket i 30 minutter grunnet en forestilling. Earth Hour er en global kampanje for å skape bevissthet om de menneskeskapte klimaendringene, der deltakerne slukker lyset i én time mellom klokken 20.30 og 21.30 lokal tid. Årets kampanje støttes offisielt av flere enn 4.000 byer i 125 land verden over. Vis mer

Han synes det har vært en glede å være en støttespiller for kampanjen som gjennomføres i regi av Verdens Naturfond (WWF).

KONGEN SLO AV LYSET: Slottet i Oslo ble mørklagt under Earth Hour kl. 20.30 lørdag kveld. Earth Hour er en global kampanje for å skape bevissthet om de menneskeskapte klimaendringene, der deltakerne slukker lyset i én time mellom klokken 20.30 og 21.30 lokal tid. Årets kampanje støttes offisielt av flere enn 4.000 byer i 125 land verden over. Foto: Heiko Junge / Scanpix
KONGEN SLO AV LYSET: Slottet i Oslo ble mørklagt under Earth Hour kl. 20.30 lørdag kveld. Earth Hour er en global kampanje for å skape bevissthet om de menneskeskapte klimaendringene, der deltakerne slukker lyset i én time mellom klokken 20.30 og 21.30 lokal tid. Årets kampanje støttes offisielt av flere enn 4.000 byer i 125 land verden over. Foto: Heiko Junge / Scanpix Vis mer

- Vi håper halve landet blir med på kveldens kampanje. I fjor var cirka 40 prosent av det norske folk med, enten hjemme eller via jobben, sa medieansvarlig Jon Bjartnes i WWF-Norge til NTB i forkant av aksjonen.

LONDON SLO AV LYSET. Foto: REUTERS/SCANPIX
LONDON SLO AV LYSET. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Ifølge Bjartnes kunne Statnett i fjor måle et redusert strømforbruk i den timen kampanjen varte som tilsvarer fem millioner 40 watts lyspærer. Det bidraget ble overgått med glans i år.

PARIS SLO AV LYSET. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
PARIS SLO AV LYSET. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

- I fjor var 107 kommuner og cirka 200 norske bedrifter med på Earth Hour. I år er 162 kommuner og rundt 350 bedrifter påmeldt, sier Bjartnes.

Verdens nordligste
ATHEN SLO AV LYSET. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
ATHEN SLO AV LYSET. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

Av sikkerhetshensyn valgte Longyearbyen å ikke delta i Earth Hour i fjor. I år mener de derimot at de kan ivareta sikkerheten selv med lysene av. Det lille samfunnet på Svalbard blir dermed verdens nordligste Earth Hour-by i 2010.

SYDNEY SLO AV LYSET.  Foto: AFP PHOTO/SCANPIX
SYDNEY SLO AV LYSET. Foto: AFP PHOTO/SCANPIX Vis mer

På Tolga lengst nord i Hedmark bidro idrettslaget - og dermed den norske skieliten - til årets aksjon. Tolga IL mørkla nemlig banketten under ski-NM.

KUALA LUMPUR SLO AV LYSET.  Foto: AP Photo/Scanpix
KUALA LUMPUR SLO AV LYSET. Foto: AP Photo/Scanpix Vis mer

Mange steder i landet hadde kafeer og restauranter egne tilbud med romantiske middager kun belyst av flammene fra stearinlys. I Tjølling i Vestfold ble det arrangert lysfest for fred på Bjønnesstranda.

4.000 byer - 125 land
KAIRO SLO AV LYSET.  Foto: REUTERS/SCANPIX
KAIRO SLO AV LYSET. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Ellers i verden ble Earth Hour markert i over 4.000 byer i 125 land. Blant de første var Sydney, hvor flomlysene på blant annet Harbour Bridge og det verdensberømte operahuset ble slukket lørdag kveld.

BERLIN SLO AV LYSET. Foto: REUTERS/SCANPIX
BERLIN SLO AV LYSET. Foto: REUTERS/SCANPIX Vis mer

Andre landemerker som måtte skinne uten lys mellom 20.30 og 21.30 denne kvelden er Den forbudte by i Kina og Las Vegas Strip i USA.

MOSKVA SLO AV LYSET. Foto: AP Photo/SCANPIX
MOSKVA SLO AV LYSET. Foto: AP Photo/SCANPIX Vis mer

(NTB)