Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Sparte titusener på Prius i Sverige

Du kan spare titusener på å handle bil i Sverige akkurat nå.

LØNNSOM HARRYTUR: Nils Linna og Tom Markus fra Langesund reiste på harrytur til Sverige for å kjøpe seg ny bil. Det sparte de mye på. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
LØNNSOM HARRYTUR: Nils Linna og Tom Markus fra Langesund reiste på harrytur til Sverige for å kjøpe seg ny bil. Det sparte de mye på. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Denne artikkelen inneholdt en feil i data- og tallmaterialet som ble oppdaget etter publisering. Den opprinnelige artikkelen oppgir at de to nordmennene Tom Markus og Nils Linna sparte 42 000 kroner hver på å handle hver sin Toyota Prius Executive i Sverige. Tallet er nå rettet til 29 000 kroner, som er den riktige summen regnet ut fra dagens kurs, og modellen er rettet til Prius Premium, som er den modellen de to har valgt. (Dagbladet)

STRØMSTAD (Dagbladet): Langesundkarene Tom Markus og Nils Linna har utvidet handlelista til også å inkludere bil på harryturene til Sverige. De har kjøpt hver sin Toyota Prius i Strømstad - og sparer rundt 29 000 kroner hver.

- Det er penger det og, sier Tom Markus, og smiler bredt.

Tom og Nils tok turen til bilforhandlerne i Strømstad for å se hva de sparer på et bilkjøp hos Søta Bror. Hybridbilen Toyota Prius ble førstevalget for de to. De gikk for modellen Premium. Med ønsket lakk var den beste prisen de to kunne få fra lokal forhandler i Norge på 362 000 kroner, inkludert service (x3 / 45 000 km), vinterhjul på alufelg og medregnet en rabatt på 12 000 kroner.

Prisen karene må betale for bil ferdig med norske skilter blir 333 000 kroner, regnet ut fra dagens kurs på 0,82 for den svenske krona. Den svenske prisen er ikke inkludert service.

Prius er ikke et enestående eksempel. Vi har sjekket priser på fire populære modeller, som kom godt ut av avgiftsendringene i statsbudsjettet i høst. Besparelsene ved svenskekjøp er fra 29 000 til 42 000 kroner for de fire bilene.

Sjekk grundig
Det som påvirker hvor mye du kan spare ved å handle bil i Sverige er først og fremst valutakursen og de norske avgiftene for den aktuelle bilen.

Sjekk gjerne ulike modellvalg og utstyrspakker. Pass på at du sammenlikner pris for nøyaktig samme bil. Rabatter og kampanjer kan ha mye å si for prisen i begge land, så hør med forhandler om det er noe rabatt å hente.

Karene fra Langesund klarte å krangle seg til 12 000 kroner i rabatt hos lokal norsk forhandler. Det var for lite til å stoppe harryturen, men begge er meget tydelige på en ting:

- Sjekk forhandlerne grundig, sier Tom og Nils.

De betalte depositum på 10 prosent av salgssummen. Noe som er vanlig. Bilene blir levert i februar 2010. Skulle det oppstå svingninger i kursen på den svenske krona i mellomtida, så vil dette kunne påvirke prisen - i begge retninger.

Kortere reklamasjonstid
- Hvorfor kjøpe i Sverige. Reklamasjonstiden er bare to år der, mens vi har fem?

- Slik vi ser det vil innsparingen mer enn dekke opp dette. Dessuten vil som regel reklamasjonssakene vise seg ganske raskt, mener Tom Markus.

De får heller ikke gratis service, som i Norge, men betaler til sammen rundt 2000 svenske kroner for de to servicene som skal gjøres den første tiden. Det er likevel rimeligere enn i Norge, selv om selve servicen i Norge skal være gratis, mener Markus.

VANT TIL NORSKE KUNDER: Salgsjef Martin Karlsson i Bertils Bil selger mange biler til nordmenn i år, fordi valutakursen er så gunstig fra norsk side. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET
VANT TIL NORSKE KUNDER: Salgsjef Martin Karlsson i Bertils Bil selger mange biler til nordmenn i år, fordi valutakursen er så gunstig fra norsk side. FOTO:TORBJØRN BERG/DAGBLADET Vis mer

Toyota er populær
En spørrerunde til bilforhandlere tyder på at Toyota er førstevalget når Ola Nordmann kjøper bil på svensketurene, og helst små modeller. IQ, Yaris og Urban Cruiser topper listene, med Prius hakk i hæl.

- Det er fordi det er mest å spare på de små modellene. Dessuten er det meget greie biler å selge. Det er jo ikke feil på dem, hevder Martin Karlsson, salgssjef hos Bertils Bil i Strømstad.

På spørsmålet om hvor mange biler han regner med å selge til norske kunder, anslår han.

- I år blir det drøyt 50 biler. Et godt år. Men det svinger med kursen. Da den lå på over 90 var vi nede i rundt fem biler i året, sier Karlsson. Han mener at de norske avgiftene ikke har mye å si, og at det er valutakursen som gir gevinsten. 

Profesjonelle importører
Også noen profesjonelle importører og konsulenter i bilbransjen, som Ståle Matre i Bergen, reiser til Sverige for å hente biler til kundene.

- Jeg får inn ønsker på hva folk kan tenke seg. Deretter bestiller jeg bilene. Utelukkende fra Bertils Bil. Mine kunder sparer rundt 38 000 kroner, opplyser bergenseren.

Det er ikke bare folk i Sør-Norge som henvender seg til Matre. Han forteller at i løpet av kort tid har han levert tre Urban Cruiser til Tromsø. Besparelsen for kundene lå der på nær 50 000 kroner, hevder han.

Liker det ikke
Espen Olsen, informasjonssjef i Toyota Norge, erkjenner at han ikke liker dette.

- Men det er jo fint lite vi kan gjøre med det. EU har bestemt at det er fritt fram for en hver å kjøpe bil der de lyster. At det også er forhandlere som holder på, det visste jeg imidlertid ikke, sier Olsen.

Olsen framholder, ikke uventet, reklamasjonsbestemmelsene i Norge som et pre, når han oppfordrer folk til å handle innenfor grensene. Samtidig viser han til at det i noen tilfeller kan være variasjoner på modellene.

For de fleste modellenes vedkommende er det lite som skiller bilene som skal til Norge fra de i Sverige. Men du bør uansett sjekke utstyrslista nøye før du handler.


Utforsk andre nettsteder fra Aller Media