Spaserte over grensa fra Nord- til Sør-Korea på lyse dagen

Første på 16 måneder.

STRENGT BEVOKTET:  Nordkoreanske soldater holder utkikk på sin side av den 250 kilometer lange demilitariserte sonen mellom de to koreanske staten . her 27. juli i år under markeringen av 63-års dagen for våpenhvilen, som fortsatt eksisterer i en krig som formelt ikke er avsluttet. Foto: Kim Hong-ji, AFP/NTB Scanpix. 
STRENGT BEVOKTET:  Nordkoreanske soldater holder utkikk på sin side av den 250 kilometer lange demilitariserte sonen mellom de to koreanske staten . her 27. juli i år under markeringen av 63-års dagen for våpenhvilen, som fortsatt eksisterer i en krig som formelt ikke er avsluttet. Foto: Kim Hong-ji, AFP/NTB Scanpix. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En nordkoreansk soldat har klart å snike seg over den tungt befestede grensa som skiller de to landene, og har hoppet av til Sør-Korea.

Ifølge Reuters spaserte soldaten over den demilitariserte sonen på østsiden ved 10-tiden på formiddagen lokal tid torsdag.

Det er første gang siden juni i fjor at noen krysser en av klodens beste bevoktede grenser på denne måten.

Grensa er 250 kilometer lang og fire kilometer bred.

TUSLET OVER: Den nordkoreanske soldaten skal ha gått over den tungt bevoktede grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Foto: NTB Scanpix
TUSLET OVER: Den nordkoreanske soldaten skal ha gått over den tungt bevoktede grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea. Foto: NTB Scanpix Vis mer

Om lag 1 000 soldater hopper av fra nord til sør hvert år, og de aller fleste bruker rømningsveier gjennom Kina, ifølge Reuters.

Den nordkoreanske soldaten er under etterforskning av det sørkoreanske militæret etter at han tok seg inn i landet.

Det sørkoreanske militæret opplyser at det ikke ble løsnet skudd.

Flere nordkoreanske tjenestemenn har rømt til Sør-Korea de siste månedene ulike veier fra forskjellige utgangspunkt.

Viseambassadør hoppet av

Den mest høytstående diplomaten hittil i år år er Nord-Koreas viseambassadør i Storbritannia, Thae Yong Ho, som søkte asyl i Sør-Korea i august.

I den første meldingen i statlige medier i Nord-Korea ble seniordiplomaten stemplet som «krimininell» og«menneskelig avskum».

SENIORDIPLOMAT:  Publikum på jernbanestasjonen i Seoul følger et tv-intervju 17. august i år med den avhoppede nordkoreanske viseambassadøren i Storbritannia, Thae Yong Ho. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB Scanpix.
SENIORDIPLOMAT:  Publikum på jernbanestasjonen i Seoul følger et tv-intervju 17. august i år med den avhoppede nordkoreanske viseambassadøren i Storbritannia, Thae Yong Ho. Foto: Ahn Young-joon, AP/NTB Scanpix. Vis mer

En servitør og sjefen hennes på en nordkoreansk restaurant i Kina greide å ta seg til Sør-Korea i april i år.

Sørkoreanske medier melder at en ung nordkoreansk mann som søkte tilflukt i det sørkoreanske konsulatet i Hongkong i juli etter å ha deltatt i demonstrasjoner der, nå har kommet til Sør-Koreas hovedstad Seoul

De to statene på den koreanske halvøya har vært delt ved dagens grense siden våpenhvileavtalen stanset kamphandlingene i Koreakrigen i 1953. Siden skal flere enn 29 000 nordkoreanere ha rømt til Sør-Korea, ifølge AP.