Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Spedbarn bosatt på asylmottak døde

Ble sendt til sykehus etter femte besøk på helsekontoret.

ASYLMOTTAK: Tidligere Haslemoen militærleir er i dag transittmottak for opptil 900 asylsøkere. Foto: Scanpix
ASYLMOTTAK: Tidligere Haslemoen militærleir er i dag transittmottak for opptil 900 asylsøkere. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Et barn døde på Haslemoen asylmottak i Hedmark, det bekrefter UDI overfor NRK.

Etter det Dagbladet kjenner til var det ei jente som ennå ikke hadde fylt ett år som døde. Den syriske familien hadde oppsøkt helsekontoret i mottaket en rekke ganger før de i går ble sendt til Elverum sykehus.

- De har vært på helsekontoret med barnet fem ganger. I går ble det sendt til Elverum sykehus, sier rådmann Lars Arne Oldernes til Dagbladet.

Han sier at han ikke har noe kunnskap om sykdomsforløpet eller hva slags behandling barnet ble gitt.

- Jeg kjenner ikke til årsaken til at de har valgt å gjøre som det har gjort der på kontoret, sier rådmannen.

Fra Aleppo Han forteller at det nå bor 631 asylsøkere på mottaket, hvorav 100 er enslige barn. Legekontoret på mottaket er bemannet med fem personer.

- Familen som er rammet er på Elverum sykehus, sier han.

En av beborene på mottaket opplyser til Dagbladet at begge barna i denne familien har vært alvorlig syke en tid og at det andre barnet nå får behandling.

- Det er kommunen som er ansvarlig for helsetjenestene til de som bor her. De driver et helsekontor inne på mottaket. I går ble de oppsøkt av en familie med et sykt barn og dette ble da sendt videre til sykehuset umiddelbart. Men dessverre døde barnet senere på kvelden, sier mottaksleder Ola Cato Lie til Dagbladet.

Familien har nylig kommet til Norge fra Aleppo i Syria, og ifølge Lie har de bodd på mottaket i rundt to måneder.
Det er Norsk Folkehjelp som driver mottaket, men det er Våler kommune i Hedemark som er ansvarlig for helsetjenestene.

Omstendighetene bak dødsfallet er ikke klarlagt.

Etterforsker Politiadvokat Henning Klauseie i Hedmark politidistrikt opplyser til NTB at jenta bodde på mottaket sammen med foreldrene fra Syria. Hun ble innlagt på sykehuset på dagtid onsdag etter først å ha vært innom legen.

- Politiet etterforsker saken for å bringe dødsårsaken på det rene. Jenta vil bli obdusert fredag formiddag, opplyser Klauseie.

Han opplyser at politiet ikke har holdepunkter for å mistenke at jenta har vært utsatt for vold eller noe annet straffbart. Det er lensmannen i Våler som etterforsker saken.

- Politiet har en lovpålagt etterforskningsplikt i saker hvor barn under 18 år dør uventet. Gjennom politiets undersøkelser så tyder det på at dødsfallet er knyttet til helsemessige årsaker, opplyser politiet i en pressemelding torsdag ettermiddag.

Familien til avdøde er ivaretatt av helsepersonell og får nødvendig oppfølging. Haslemoen asylmottak, som har plass til 800 personer, har siden august huset enslige, mindreårige asylsøkere under 18 år på en egen avdeling.

Dagbladet kommer med mer

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media