PÅVIST BAKTERIE: Tarmbakterien klebsiella pneumoniae ble påvist fem steder på prematuravdelingen på Stavanger Universitetssykehus under en miljløsjekk der nylig. I går døde et barn som hadde vært pasient ved avdelingen. Sykehuset antar at bakterien er årsaken. 

Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADET
PÅVIST BAKTERIE: Tarmbakterien klebsiella pneumoniae ble påvist fem steder på prematuravdelingen på Stavanger Universitetssykehus under en miljløsjekk der nylig. I går døde et barn som hadde vært pasient ved avdelingen. Sykehuset antar at bakterien er årsaken. Foto: ERLING HÆGELAND/DAGBLADETVis mer

Spedbarn døde etter blodforgiftning. Bakterie påvist fem steder på prematuravdelingen

Ved Stavanger universitetssykehus er fem andre barn nå flyttet over på isolat.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Et spedbarn som fram til onsdag denne uka hadde vært innlagt på prematuravdelingen på Stavanger universitetssykehus døde i går på Rikshospitalet. Årsaken til dødsfallet var blodforgiftning. 

Stavanger universitetssykehus opplyste allerede i går at de mistenkte at dødsfallet skyltes bakterien klebsiella pneumoniae - en tarmbakterie som inngår i normalfloraen til menneskekroppen, men som kan forårsake alvorlig infeksjoner.

- Man antar at dødsfallet har noe med bakterien å gjøre. Den er blitt påvist på nyfødtavdelingen, og vi tror det er den som er årsaken til at barnet fikk blodforgiftning og døde, sier smittevernoverlege Jon Sundal ved Stavanger universitetssykehus til Dagbladet.

Påvist i vasker og skyllerom Barnet som døde var tidlig født - allerede i uke 29 - og det døde i uke 31, ifølge smittevernoverlegen, som forteller at premature barn er mer sårbare for blodforgiftninger enn andre spebarn.

Bakterien er i ettertid blitt påvist hos fem andre barn fra avdelingen. Alle fem er flyttet over til isolasjon.

- De friske og har ingen tegn på sykdom. Barna må imidlertid bli på isolatpost helt til de kan skrives ut fra sykehuset - og det kan ta flere måneder, sier Sundal.

I forkant av utvaskingen av avdelingen ble det tatt miljøprøver.

- Da fant vi fem positive bakterieprøver med utbruddsstammen. Disse ble påvist i vasker og skyllerom, sier Sundal.

- Trygt nå Avdelingen ble vasket helt ned før barn som ikke har fått påvist bakterien ble flyttet inn der, ifølge smittevernoverlegen, som understreker at det er trygt for de nye barna å oppholde seg der.

- Det er heller ingen fare knyttet til de fem som er overført på isolatpost, sier han.

- Det som er prekært nå er at vi må drive to avdelinger samtidig, og med det nesten doble bemanningen. Vi jobber nå med å skaffe nok kompetent personale til dette, sier han.

Dette er det andre utbruddet med bakterien ved sykehuset. Forrige gang var vinteren 2009, da med en mer aggressiv og resistent bakterie.