Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Baby født på Fernando de Noronha

Spedbarn født på øy hvor det er forbudt å føde

Lørdag ble en jente født på den brasilianske øya Fernando de Noronha, tolv år etter forrige gang et barn ble født der.

HER KAN MAN IKKE FØDE: På øya Fermando de Noronha i Brasil har man ikke mulighet til å føde. Foto: Bruno Lima - MTUR
HER KAN MAN IKKE FØDE: På øya Fermando de Noronha i Brasil har man ikke mulighet til å føde. Foto: Bruno Lima - MTUR Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge The Guardian fødte kvinnen hjemme. Hun var også selv overrasket da barnet kom.

- Ingen i familien visste at hun var gravid, sier administrasjonen på øya i en uttalelse, ifølge AFP.

Den lilla øya har 3000 fastboende, og det er ikke lov å føde der fordi det ikke finnes fasiliteter for det. Istedet må gravide reise til fastlandet når de skal føde. Den nærmeste byen ligger 365 kilometer unna.

- Jeg var sjokkert

Barnets mor, som ikke ønsker å stå fram med navn, forteller avisen O Globo at hun ikke følte noe som helst under graviditeten.

- På fredag hadde jeg vondt, og da jeg gikk på toalettet så jeg noe komme ned mellom beina mine. Da kom barnets far og løftet det opp. Det var en baby, en jente. Jeg var sjokkert, forteller hun.

Ifølge BBC ble barnet senere tatt med til et lokalt sykehus. Flere av øyas innbyggere hjelper nå familien med å blant annet gi bort klær til barnet.

Øya Fernando de Noronha er kjent for noen av verdens beste strender og et reservat i Brasils maritime nasjonalpark. Det har også ført til at det nå er strenge regler for populasjonskontroll på øya.

Svalbard-lover

Reglene er svært like de som finnes på den norske øygruppa Svalbard. Heller ikke der er det lov å føde, og tre uker før termin, må gravide kvinner reise til fastlandet.

Så vidt Dagbladet kan registrere, var den siste fødselen på Svalbard i 2006, da Alva kom til verden på Longyearbyen sykehus som den første svalbardianeren på 15 år.

Også på Svalbard, med sine rundt 2600 innbyggere, er årsaken manglende fasiliteter og kompetanse. Folk blir heller ikke gravlagt på Svalbard fordi permafrosten presse de døde opp igjen.

Om du blir du for gammel og syk til å bo alene, må du også dra fra Svalbard til fastlandet. Kompliserte operasjoner gjøres heller ikke på Svalbard.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media